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dc.contributor.author
Gonzalez Flores, Melisa

dc.contributor.author
Rodríguez, María Eugenia

dc.contributor.author
Origone, Andrea Cecilia

dc.contributor.author
Oteiza, Juan Martín

dc.contributor.author
Querol, Amparo
dc.contributor.author
Lopes, Christian Ariel

dc.date.available
2021-09-06T19:59:13Z
dc.date.issued
2019-12
dc.identifier.citation
Gonzalez Flores, Melisa; Rodríguez, María Eugenia; Origone, Andrea Cecilia; Oteiza, Juan Martín; Querol, Amparo; et al.; Saccharomyces uvarum isolated from patagonian ciders shows excellent fermentative performance for low temperature cidermaking; Elsevier Science; Food Research International; 126; 108656; 12-2019; 1-11
dc.identifier.issn
0963-9969
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/139737
dc.description.abstract
Saccharomyces uvarum has been recovered from natural habitats and traditionally fermented beverages (apple chicha) in Patagonia. However, this species has never been obtained from industrially relevant beverages like wine or cider in the same region. In this work, different strains belonging to the cryotolerant species S. uvarum were recovered from spontaneous cider fermentations carried out at low temperature in Red Delicious apple must. The strain S. uvarum NPCC1420 obtained from this cider and selected for its physiological and technological features, evidenced a better adaptation to the cidermaking process than a previously selected strain obtained from a less industrialized product called apple chicha. Some differences, like a higher ethanol and sulphite tolerance, seemed to be associated with differential domestication pressures suffered by each different strain. Moreover, the most important fermentative features of the strain NPCC1420 were a higher competition capacity than the strain NPCC1314 in non-sterile apple must, as well as significantly higher amounts of glycerol, 2-phenylethanol and 2-phenylethyl acetate than the strain isolated from apple chicha.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
SACCHAROMYCES UVARUM
dc.subject
CIDERS
dc.subject
CRYOTOLERANCE
dc.subject
BIODIVERSITY
dc.subject
DOMESTICATION
dc.subject
PATAGONIA
dc.subject.classification
Biotecnología Agrícola y Biotecnología Alimentaria

dc.subject.classification
Biotecnología Agropecuaria

dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS

dc.title
Saccharomyces uvarum isolated from patagonian ciders shows excellent fermentative performance for low temperature cidermaking
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-30T16:17:18Z
dc.journal.volume
126
dc.journal.number
108656
dc.journal.pagination
1-11
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Gonzalez Flores, Melisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rodríguez, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Origone, Andrea Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Oteiza, Juan Martín. Centro de Investigación y Asistencia Técnica a la Industria; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Querol, Amparo. Instituto de Agroquímica y Tecnología de los Alimentos; España. Consejo Superior de Investigaciones Científicas; España
dc.description.fil
Fil: Lopes, Christian Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.journal.title
Food Research International

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2019.108656
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996919305423
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