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dc.contributor.author
Torres, Sebastián
dc.contributor.author
Verón, Hernán
dc.contributor.author
Contreras, Luciana
dc.contributor.author
Isla, Maria Ines
dc.date.available
2021-09-02T00:44:26Z
dc.date.issued
2020-02-28
dc.identifier.citation
Torres, Sebastián; Verón, Hernán; Contreras, Luciana; Isla, Maria Ines; An overview of plant-autochthonous microorganisms and fermented vegetable foods; Elsevier; Food Science and Human Wellness; 9; 2; 28-2-2020; 112-123
dc.identifier.issn
2213-4530
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/139485
dc.description.abstract
Fermented plant-based foods and beverages constitute foods of high nutritional and functional value with appreciated health beneficial effects. They represent a natural and sustainable alternative to counteract the large wastage of vegetables and fruits due to their short shelf life. Usually, the use of controlled fermentation process using autochthonous microorganisms adapted to their vegetable matrix is preferred instead of traditionally spontaneous fermentation to designing fermented vegetable foods with the desirable sensory, technological, nutritional and functional properties. This review summarizes the autochthonous microorganisms selected as starters for the successful fermentation of vegetables and fruits. The main beneficial properties of autochthonous starters and fermented vegetable products with a focus on human health are revised.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Plant-autochthonous
dc.subject
Microorganisms
dc.subject
Fermented vegetable foods
dc.subject
Functional foods
dc.subject
Lactic acid bacteria
dc.subject
Probiotics
dc.subject
Probiotic
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.subject.classification
Nutrición, Dietética
dc.subject.classification
Ciencias de la Salud
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD
dc.title
An overview of plant-autochthonous microorganisms and fermented vegetable foods
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-04-28T21:08:38Z
dc.journal.volume
9
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
112-123
dc.journal.pais
China
dc.description.fil
Fil: Torres, Sebastián. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Verón, Hernán. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Contreras, Luciana. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Isla, Maria Ines. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.journal.title
Food Science and Human Wellness
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2213453019300990
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.fshw.2020.02.006
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