Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Hammann, Ariadna  
dc.contributor.author
Ybañez, Lorena Marisa  
dc.contributor.author
Isla, Maria Ines  
dc.contributor.author
Hilal, Mirna Beatriz  
dc.date.available
2021-09-02T00:24:44Z  
dc.date.issued
2019-10-17  
dc.identifier.citation
Hammann, Ariadna; Ybañez, Lorena Marisa; Isla, Maria Ines; Hilal, Mirna Beatriz; Potential agricultural use of a sub product (olive cake) from olive oil industries composting with soil; Journal of Pharmacy & Pharmacognosy Research; Journal of Pharmacy & Pharmacognosy Research; 8; 1; 17-10-2019; 43-52  
dc.identifier.issn
0719-4250  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/139479  
dc.description.abstract
Context: Olive cake and olive mill wastewater are by-products of olive oil industries. Olive cake is not currently being exploited.Aims: To evaluate the cytotoxicity and genotoxicity induced in Allium cepa root meristems by olive cake in various preparations (aqueous dilutions of olive cake and mixtures of olive cake with soil before and after a composting process).Methods: Olive cake aqueous dilutions as well as fresh and composted olive cake - soil mixtures were obtained. Samples were assayed on Allium cepa L roots and the phenolic content was also determined.Results: Aqueous dilutions showed acute genotoxicity with a mitotic index dramatic reduction and a high number of cell abnormalities. Olive cake induced chromosome aberrations such as bridges, stickiness, and laggard chromosomes and cell aberrations such as strap, folded, giant and binucleated cells. Anomalies increase with polyphenol concentration, both in aqueous dilutions and in mixtures of olive cake ? soil without composting. Composted mixtures did not exhibit cell toxicity up to 10% of olive cake although they can decrease the mitotic index, which would produce a reduction in plant growth.Conclusions: Results indicate the varied behavior of olive cake according to sample preparation and suggest the possible use of this by-product incorporated to soils and subjected to composting.  
dc.description.abstract
Contexto: El alperujo es un subproducto de las industrias del aceite de oliva, el cual, actualmente, no está siendo explotado. Objetivos: El objetivo de este estudio es evaluar la citotoxicidad y genotoxicidad inducida en meristemas de raíces de Allium cepa por alperujo en diferentes preparados (diluciones acuosas de alperujo y mezclas de alperujo con suelo, antes y después de un proceso de compostado). Métodos: Se prepararon diluciones acuosas de alperujo así como mezclas frescas y compostadas de alperujo-suelo. Las muestras fueron analizadas sobre raíces de Allium cepa L. y se determinó, además, el contenido de compuestos fenólicos. Resultados: Las diluciones acuosas mostraron genotoxicidad aguda con una reducción drástica del índice mitótico y un alto número de anomalías celulares. El alperujo indujo aberraciones cromosómicas, tales como puentes, pegajosidad y cromosomas rezagados y aberraciones celulares como células alargadas, plegadas, gigantes y binucleadas. Las anomalías aumentaron con la concentración de polifenoles tanto en diluciones acuosas como en mezclas de alperujo-suelo sin compostaje. Las mezclas compostadas no mostraron toxicidad celular hasta el 10% de la torta de oliva, aunque disminuyeron el índice mitótico, lo cual produciría una disminución en el crecimiento de plantas. Conclusiones: Los resultados indican el diferente comportamiento del alperujo según la preparación de las muestras e indican el posible uso de este subproducto incorporado a suelos y sometido a compostaje  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Journal of Pharmacy & Pharmacognosy Research  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Allium cepa  
dc.subject
genotoxicity  
dc.subject
olive cake-soil mixture  
dc.subject
olive cake  
dc.subject
polyphenols.  
dc.subject.classification
Otros Tópicos Biológicos  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Potential agricultural use of a sub product (olive cake) from olive oil industries composting with soil  
dc.title
Uso agrícola potencial de un subproducto (alperujo) de las industrias del aceite de oliva compostado con suelo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-04-28T21:08:51Z  
dc.journal.volume
8  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
43-52  
dc.journal.pais
Chile  
dc.journal.ciudad
Antofagasta  
dc.description.fil
Fil: Hammann, Ariadna. Universidad Nacional de Catamarca; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ybañez, Lorena Marisa. Universidad Nacional de Catamarca; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Isla, Maria Ines. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hilal, Mirna Beatriz. Universidad Nacional de Catamarca; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Pharmacy & Pharmacognosy Research  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://jppres.com/jppres/potential-agricultural-use-of-olive-cake/