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dc.contributor.author
Hid, Ezequiel José

dc.contributor.author
Fischerman, Laura

dc.contributor.author
Piotrkowski, Barbara

dc.contributor.author
Litterio, Maria Corina

dc.contributor.author
Fraga, César Guillermo

dc.contributor.author
Galleano, Mónica Liliana

dc.date.available
2021-09-01T15:14:38Z
dc.date.issued
2020-07
dc.identifier.citation
Hid, Ezequiel José; Fischerman, Laura; Piotrkowski, Barbara; Litterio, Maria Corina; Fraga, César Guillermo; et al.; Epicatechin protects thoracic aortic perivascular adipose tissue from whitening in high-fat fed mice; Royal Society of Chemistry; Food & Function; 11; 7; 7-2020; 5944-5954
dc.identifier.issn
2042-650X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/139426
dc.description.abstract
High adipose tissue (AT) accumulation in the body increases the risk for many metabolic and chronic diseases. This work investigated the capacity of the flavonoid (-)-epicatechin to prevent undesirable modifications of AT in mice fed a high-fat diet. Studies were focused on thoracic aorta perivascular AT (taPVAT), which is involved in the control of blood vessel tone, among other functions. Male C57BL/6J mice were fed for 15 weeks a high-fat diet with or without added (-)-epicatechin (20 mg per kg body weight per d). In high-fat diet fed mice, (-)-epicatechin supplementation: (i) prevented the expansion of taPVAT, (ii) attenuated the whitening of taPVAT (according to the adipocyte morphology, diameter, and uncoupling-protein 1 (UCP-1) levels) and (iii) blunted the increase in plasma glucose and cholesterol. The observed taPVAT modifications were not associated with alterations in the aorta wall thickness, aorta tumor necrosis factor-alpha (TNF-a) and NADPH-oxidase 2 (NOX2) expression, and endothelial nitric oxide synthase (eNOS) phosphorylation levels. In summary, our results indicate (-)-epicatechin as a relevant bioactive protecting from the slow and silent development of metabolic and chronic diseases as they are associated with excessive fat intake.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Royal Society of Chemistry

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
FLAVONOIDES
dc.subject
AORTA
dc.subject
INFLAMMATION
dc.subject
POLYPHENOLS
dc.subject
ADIPOCYTE
dc.subject
VASCULAR HEALTH
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular

dc.subject.classification
Ciencias Biológicas

dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS

dc.title
Epicatechin protects thoracic aortic perivascular adipose tissue from whitening in high-fat fed mice
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-08-25T19:43:46Z
dc.journal.volume
11
dc.journal.number
7
dc.journal.pagination
5944-5954
dc.journal.pais
Reino Unido

dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Hid, Ezequiel José. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Analítica y Fisicoquímica. Cátedra de Fisicoquímica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular. Universidad de Buenos Aires. Facultad Medicina. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fischerman, Laura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Analítica y Fisicoquímica. Cátedra de Fisicoquímica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular. Universidad de Buenos Aires. Facultad Medicina. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular; Argentina
dc.description.fil
Fil: Piotrkowski, Barbara. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Analítica y Fisicoquímica. Cátedra de Fisicoquímica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular. Universidad de Buenos Aires. Facultad Medicina. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular; Argentina
dc.description.fil
Fil: Litterio, Maria Corina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Analítica y Fisicoquímica. Cátedra de Fisicoquímica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular. Universidad de Buenos Aires. Facultad Medicina. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fraga, César Guillermo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular. Universidad de Buenos Aires. Facultad Medicina. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Analítica y Fisicoquímica. Cátedra de Fisicoquímica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Galleano, Mónica Liliana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Analítica y Fisicoquímica. Cátedra de Fisicoquímica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular. Universidad de Buenos Aires. Facultad Medicina. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular; Argentina
dc.journal.title
Food & Function
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://xlink.rsc.org/?DOI=D0FO01148G
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1039/D0FO01148G
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