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dc.contributor.author
Deza Borau, Germán  
dc.contributor.author
Peschiutta, María Laura  
dc.contributor.author
Brito, Vanessa Daniela  
dc.contributor.author
Usseglio, Virginia Lara  
dc.contributor.author
Zunino, María Paula  
dc.contributor.author
Zygadlo, Julio Alberto  
dc.date.available
2021-08-31T21:03:02Z  
dc.date.issued
2020-06  
dc.identifier.citation
Deza Borau, Germán; Peschiutta, María Laura; Brito, Vanessa Daniela; Usseglio, Virginia Lara; Zunino, María Paula; et al.; Towards a development of novel bioinsecticides for organic control of Planococcus ficus in vineyards; JKI-Institut für Rebenzüchtung; Vitis; 59; 3; 6-2020; 127-132  
dc.identifier.issn
0042-7500  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/139364  
dc.description.abstract
The mealybug species, Planococcus ficus Signoret (Hemiptera: Pseudococcidae) is a pest that mainly affects grapevine plantations (Vitis vinifera L.), causing huge economic losses in the world. The numerous problems caused by the use of synthetic pesticides on the environment and human health have motivated the development and implementation of natural pesticides. The objective of this work was to develop effective and efficient contact bioinsecticide formulations for the control of P. ficus in vineyards. Anti-mealybug formulations were developed using (R)-(+)-pulegone as an active principle, TWEEN® 20 and soy lecithin powder as surfactants, and limonene and diatomaceous earth (DE) as insect waxy layer reducers. The insecticidal properties of formulations against vine mealybugs and their grapevine leaf phytotoxicity were evaluated in laboratory conditions. Pulegone+DE+Lecithin and Pulegone+Limonene+DE+Lecithin formulations showed the highest mortality rates of P. ficus (more than 70 % mortality) at 24 h and 48 h of treatment. This high mortality is probably due to an interaction between pulegone, DE and soy lecithin that allows more molecular mobility and increases the efficiency of the active substance, making it enter and act on the insect. In conclusion, the Pulegone+DE+Lecithin and Pulegone+Limonene+DE+Lecithin formulations can be an efficient tool for the organic control of P. ficus in vineyards.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
JKI-Institut für Rebenzüchtung  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BIOPESTICIDES  
dc.subject
VINE MEALYBUG PEST  
dc.subject
VINEYARD PROTECTION  
dc.subject
VITIS VINIFERA  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Towards a development of novel bioinsecticides for organic control of Planococcus ficus in vineyards  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-08-27T20:46:23Z  
dc.identifier.eissn
2367-4156  
dc.journal.volume
59  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
127-132  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Siebeldingen  
dc.description.fil
Fil: Deza Borau, Germán. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Peschiutta, María Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Brito, Vanessa Daniela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Usseglio, Virginia Lara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zunino, María Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zygadlo, Julio Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.journal.title
Vitis  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.5073/vitis.2020.59.127-132  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ojs.openagrar.de/index.php/VITIS/article/view/14961