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dc.contributor.author
Medina, Rocio
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dc.contributor.author
David Gara, Pedro Maximiliano
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dc.contributor.author
Rosso, Janina Alejandra
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dc.contributor.author
del Panno, María T.
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dc.date.available
2021-08-30T20:20:46Z
dc.date.issued
2021-02
dc.identifier.citation
Medina, Rocio; David Gara, Pedro Maximiliano; Rosso, Janina Alejandra; del Panno, María T.; Effects of organic matter addition on chronically hydrocarbon‐contaminated soil; Springer; Biodegradation; 32; 2; 2-2021; 145-163
dc.identifier.issn
0923-9820
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/139256
dc.description.abstract
Soil is the recipient of organic pollutants as a consequence of anthropogenic activities. Hydrocarbons are contaminants that pose a risk to human and environmental health. Bioremediation of aging contaminated soils is a challenge due to the low biodegradability of contaminants as a result of their interaction with the soil matrix. The aim of this work was to evaluate the effect of both composting and the addition of mature compost on a soil chronically contaminated with hydrocarbons, focusing mainly on the recovery of soil functions and transformations of the soil matrix as well as microbial community shifts. The initial pollution level was 214 ppm of polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) and 2500 ppm of aliphatic hydrocarbons (AHs). Composting and compost addition produced changes on soil matrix that promoted the release of PAHs (5.7 and 15 % respectively) but not the net PAH elimination. Interestingly, composting stimulated AHs elimination (about 24 %). The lack of PAHs elimination could be attributed to the insufficient PAHs content to stimulate the microbial degrading capacity, and the preferential consumption of easily absorbed C sources by the bacterial community. Despite the low PAH catabolic potential of the aging soil, metabolic shift was driven by the addition of organic matter, which could be monitored by the ratio of Proteobacteria to Actinobacteria combined with E4/E6 ratio. Regarding the quality of the soil, the nutrients provided by the exogenous organic matter contributed to the recovery of the global functions and species diversity of the soil along with the reduction of phytotoxicity.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
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dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BIOREMEDIATION
dc.subject
CHRONICALLY HYDROCARBON‐POLLUTED SOIL
dc.subject
COMPOSTING
dc.subject
MICROBIAL COMMUNITY
dc.subject
PHYTOTOXICITY ASSAYS
dc.subject
STIMULATION WITH COMPOST
dc.subject.classification
Bioremediación, Diagnóstico Biotecnológico en Gestión Medioambiental
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dc.subject.classification
Biotecnología del Medio Ambiente
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dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
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dc.title
Effects of organic matter addition on chronically hydrocarbon‐contaminated soil
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-08-13T16:50:01Z
dc.identifier.eissn
1572-9729
dc.journal.volume
32
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
145-163
dc.journal.pais
Alemania
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dc.journal.ciudad
Berlín
dc.description.fil
Fil: Medina, Rocio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Departamento de Ciencias Biológicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología; Argentina
dc.description.fil
Fil: David Gara, Pedro Maximiliano. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigaciones Ópticas. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones Ópticas. Universidad Nacional de La Plata. Centro de Investigaciones Ópticas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rosso, Janina Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas; Argentina
dc.description.fil
Fil: del Panno, María T.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.journal.title
Biodegradation
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dc.relation.isreferencedin
info:eu-repo/semantics/reference/url/http://hdl.handle.net/11336/99720
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://link.springer.com/10.1007/s10532-021-09929-y
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1007/s10532-021-09929-y
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