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dc.contributor.author
Cisneros, Monica Lucia del Rosario  
dc.contributor.author
Cattelan, Natalia  
dc.contributor.author
Villalba, María Inés  
dc.contributor.author
Rodriguez, Maria Cecilia  
dc.contributor.author
Serra, Diego Omar  
dc.contributor.author
Yantorno, Osvaldo Miguel  
dc.contributor.author
Fadda, Silvina G.  
dc.date.available
2021-08-12T19:01:12Z  
dc.date.issued
2021-05-18  
dc.identifier.citation
Cisneros, Monica Lucia del Rosario; Cattelan, Natalia; Villalba, María Inés; Rodriguez, Maria Cecilia; Serra, Diego Omar; et al.; Lactic acid bacteria biofilms and their ability to mitigate Escherichia coli O157:H7 surface colonization; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Letters in Applied Microbiology; 73; 2; 18-5-2021; 247-256  
dc.identifier.issn
0266-8254  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/138237  
dc.description.abstract
Lactic acid bacteria (LAB) exert antagonistic activities against diversemicroorganisms, including pathogens. In this work, we aimed to investigatethe ability of LAB strains isolated from food to produce biofilms and to inhibitgrowth and surface colonization of Enterohaemorrhagic Escherichia coli(EHEC) O157:H7 at 10°C. The ability of 100 isolated LAB to inhibit EHECO157:H7 NCTC12900 growth was evaluated in agar diffusion assays. ThirtysevenLAB strains showed strong growth inhibitory effect on EHEC. Thehighest inhibitory activities corresponded to LAB strains belonging toLactiplantibacillus plantarum, Pediococcus acidilactici and Pediococcuspentosaceus species. Eighteen out of the 37 strains that showed growthinhibitory effects on EHEC also had the ability to form biofilms on polystyrenesurfaces at 10°C and 30°C. Pre-established biofilms on polystyrene of four ofthese LAB strains were able to reduce significantly surface colonization byEHEC at low temperature (10°C). Among these four strains, Lact. plantarumCRL 1075 not only inhibited EHEC but also was able to grow in the presenceof the enteric pathogen. Therefore, this strain proved to be a good candidatefor further technological studies oriented to its application in food-processingenvironments to mitigate undesirable surface contaminations of E. coli.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ESCHERICHIA COLI O157:H7  
dc.subject
LACTIC ACID BACTERIA  
dc.subject
BIOFILM  
dc.subject
BIOCONTROL  
dc.subject
SURFACE COLONIZATION  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Lactic acid bacteria biofilms and their ability to mitigate Escherichia coli O157:H7 surface colonization  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-07-01T13:51:07Z  
dc.identifier.eissn
1472-765X  
dc.journal.volume
73  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
247-256  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Oxford  
dc.description.fil
Fil: Cisneros, Monica Lucia del Rosario. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cattelan, Natalia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina. University of Aberdeen; Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Villalba, María Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Serra, Diego Omar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Yantorno, Osvaldo Miguel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fadda, Silvina G.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina  
dc.journal.title
Letters in Applied Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/lam.13509  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://sfamjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/lam.13509