Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Rodoni, Luis Maria

dc.contributor.author
Casadei, Natalia
dc.contributor.author
Concellón, Analía

dc.contributor.author
Chaves, Alicia Raquel

dc.contributor.author
Vicente, Ariel Roberto

dc.date.available
2021-08-12T18:57:25Z
dc.date.issued
2010-01
dc.identifier.citation
Rodoni, Luis Maria; Casadei, Natalia; Concellón, Analía; Chaves, Alicia Raquel; Vicente, Ariel Roberto; Effect of short-Term ozone treatments on tomato (Solanum lycopersicum L.) fruit quality and cell wall degradation; American Chemical Society; Journal of Agricultural and Food Chemistry; 58; 1; 1-2010; 594-599
dc.identifier.issn
0021-8561
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/138235
dc.description.abstract
We evaluated the effect of short-term gaseous ozone treatment (10 μL/L; 10 min) on tomato fruit quality and cell wall degradation. The treatments did not modify fruit color, sugar content, acidity, or antioxidant capacity but reduced fruit damage and weight loss and induced the accumulation of phenolic compounds. In addition, softening was delayed in ozone-treated fruit. Cell wall analysis showed that exposure to ozone decreased pectin but not hemicellulose solubilization. Polyuronide depolymerization was also reduced in ozone-treated fruit. While the treatments did not alter the activity of the pectin-degrading enzymes polygalacturonase (PG) and β-Galactosidase (β-GaI), a clear decrease In pectin methyl esterase (PME) was found. Results show that short-term ozone treatments might be useful to reduce fruit damage and excessive softening, two of the main factors limiting tomato postharvest life, without negatively affecting other quality attributes. The impact of the treatments on fruit softening might be associated with reduced disassembly (solubilization and depolymerization) of pectic polysaccharides.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
American Chemical Society

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
SOLANUM LYCOPERSICUM
dc.subject
OZONE
dc.subject
PECTINS
dc.subject
HEMICELLULOSES
dc.subject
CELL WALL DEGRADING ENZYMES
dc.subject
POSTHARVEST
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Effect of short-Term ozone treatments on tomato (Solanum lycopersicum L.) fruit quality and cell wall degradation
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-07-01T15:54:29Z
dc.identifier.eissn
1520-5118
dc.journal.volume
58
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
594-599
dc.journal.pais
Estados Unidos

dc.journal.ciudad
Washington DC
dc.description.fil
Fil: Rodoni, Luis Maria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Casadei, Natalia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Concellón, Analía. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Chaves, Alicia Raquel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vicente, Ariel Roberto. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
dc.journal.title
Journal of Agricultural and Food Chemistry

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf9029145
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1021/jf9029145
Archivos asociados