Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Medrano, Micaela
dc.contributor.author
Hamet, Maria Fernanda
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela
dc.contributor.author
Perez, Pablo Fernando
dc.date.available
2021-08-12T18:48:03Z
dc.date.issued
2009-07-25
dc.identifier.citation
Medrano, Micaela; Hamet, Maria Fernanda; Abraham, Analia Graciela; Perez, Pablo Fernando; Kefiran protects Caco-2 cells from cytopathic effects induced by Bacillus cereus infection; Springer; Antonie van Leeuwenhoek; 96; 4; 25-7-2009; 505-513
dc.identifier.issn
0003-6072
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/138231
dc.description.abstract
The aim of this work was to evaluate the ability of kefiran to antagonize cytopathic effects triggered by Bacillus cereus strain B10502 on cultured human enterocytes (Caco-2 cells). Cell damage was evaluated by F-actin labelling, scanning electron microscopy and determination of ratios of necrotic and detached cells. To assess the interaction between kefiran and bacteria or eukaryotic cells, flow cytometric analysis was conducted with FITC-labelled kefiran. Kefiran significantly protected infected cells from cytopathic effects induced by B. cereus such as cell necrosis, F-actin disorganisation and microvilli effacement, although presence of kefiran did not modify the adhesion of microorganisms to cultured human enterocytes. Results could be ascribed to the ability of kefiran to interact with both bacteria and eukaryotic cells thus antagonizing interactions necessary for maximal biological effects. Our findings encourage further research on the use of bacterial exopolysaccharides to antagonize virulence factors associated to direct bacteria-cell interactions.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BACILLUS CEREUS
dc.subject
CACO-2 CELLS
dc.subject
EXOPOLYSACCHARIDE
dc.subject
KEFIR
dc.subject
KEFIRAN
dc.subject
VIRULENCE FACTORS
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Kefiran protects Caco-2 cells from cytopathic effects induced by Bacillus cereus infection
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-07-01T15:48:29Z
dc.identifier.eissn
1572-9699
dc.journal.volume
96
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
505-513
dc.journal.pais
Alemania
dc.journal.ciudad
Berlín
dc.description.fil
Fil: Medrano, Micaela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Hamet, Maria Fernanda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perez, Pablo Fernando. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina
dc.journal.title
Antonie van Leeuwenhoek
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s10482-009-9366-z
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s10482-009-9366-z
Archivos asociados