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dc.contributor.author
Medrano, Micaela  
dc.contributor.author
Hamet, Maria Fernanda  
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela  
dc.contributor.author
Perez, Pablo Fernando  
dc.date.available
2021-08-12T18:48:03Z  
dc.date.issued
2009-07-25  
dc.identifier.citation
Medrano, Micaela; Hamet, Maria Fernanda; Abraham, Analia Graciela; Perez, Pablo Fernando; Kefiran protects Caco-2 cells from cytopathic effects induced by Bacillus cereus infection; Springer; Antonie van Leeuwenhoek; 96; 4; 25-7-2009; 505-513  
dc.identifier.issn
0003-6072  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/138231  
dc.description.abstract
The aim of this work was to evaluate the ability of kefiran to antagonize cytopathic effects triggered by Bacillus cereus strain B10502 on cultured human enterocytes (Caco-2 cells). Cell damage was evaluated by F-actin labelling, scanning electron microscopy and determination of ratios of necrotic and detached cells. To assess the interaction between kefiran and bacteria or eukaryotic cells, flow cytometric analysis was conducted with FITC-labelled kefiran. Kefiran significantly protected infected cells from cytopathic effects induced by B. cereus such as cell necrosis, F-actin disorganisation and microvilli effacement, although presence of kefiran did not modify the adhesion of microorganisms to cultured human enterocytes. Results could be ascribed to the ability of kefiran to interact with both bacteria and eukaryotic cells thus antagonizing interactions necessary for maximal biological effects. Our findings encourage further research on the use of bacterial exopolysaccharides to antagonize virulence factors associated to direct bacteria-cell interactions.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BACILLUS CEREUS  
dc.subject
CACO-2 CELLS  
dc.subject
EXOPOLYSACCHARIDE  
dc.subject
KEFIR  
dc.subject
KEFIRAN  
dc.subject
VIRULENCE FACTORS  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Kefiran protects Caco-2 cells from cytopathic effects induced by Bacillus cereus infection  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-07-01T15:48:29Z  
dc.identifier.eissn
1572-9699  
dc.journal.volume
96  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
505-513  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlín  
dc.description.fil
Fil: Medrano, Micaela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hamet, Maria Fernanda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perez, Pablo Fernando. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina  
dc.journal.title
Antonie van Leeuwenhoek  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s10482-009-9366-z  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s10482-009-9366-z