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dc.contributor.author
Quiroga, Alejandra Viviana
dc.contributor.author
Martinez, Estela Nora
dc.contributor.author
Rogniaux, Hélène
dc.contributor.author
Geairon, Audrey
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina
dc.date.available
2021-08-12T18:45:11Z
dc.date.issued
2009-11-17
dc.identifier.citation
Quiroga, Alejandra Viviana; Martinez, Estela Nora; Rogniaux, Hélène; Geairon, Audrey; Añon, Maria Cristina; Globulin-p and 11S-Globulin from Amaranthus Hypochondriacus: Are Two Isoforms of the 11S-Globulin; Springer; Protein Journal; 28; 9-10; 17-11-2009; 457-467
dc.identifier.issn
1572-3887
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/138229
dc.description.abstract
Amaranth is an ancient crop with a high content of good quality proteins. Globulins are some of the most abundant storage proteins of amaranth grain. They contain two fractions distinguishable according to their different solubility: the salt-soluble 7S and 11S-globulins and the globulin-p soluble in mild-alkaline, low-ionicstrength solutions. As part of the amaranth proteins characterization, in this work we investigated the structural characteristics responsible for the different physicochemical properties of these globulins. We studied certain conformational parameters of the purified aggregates (AMGp) and individual molecules (IMGp) of globulin-p and of the partially purified globulin (ppGb) and compared the AMGp polypeptide sequences with the sequence of the 11Sglobulin propolypeptide from Amaranthus (gi|122726601). The results indicated that the AMGp aggregates are responsible for the different solubility of globulin-p. Subtle conformational differences as determined by fluorescence spectroscopy and urea sensitivity were found between the molecules studied: The AMGp showed some surface differences from the IMGp and the ppGb; the AMGp also had a lower affinity for the hydrophobic fluorescent probe 1,8-aniline-naphthalene-sulfonate and a higher ionic charge than the ppGb and the IMGp, characteristics that might cause their lower solubility. In addition, we have demonstrated differences between the AMGp polypeptide sequences and that reported for amaranth 11S-globulin. These differences suggest that the globulin-p and 11Sglobulin are two 11S-globulin isoforms comprised of polypeptides coming from different legumin-gene subfamilies.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
AMARANTH PROTEINS
dc.subject
GLOBULIN
dc.subject
PROTEIN STRUCTURE
dc.subject
STORAGE PROTEINS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Globulin-p and 11S-Globulin from Amaranthus Hypochondriacus: Are Two Isoforms of the 11S-Globulin
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-07-01T15:47:30Z
dc.identifier.eissn
1875-8355
dc.journal.volume
28
dc.journal.number
9-10
dc.journal.pagination
457-467
dc.journal.pais
Alemania
dc.journal.ciudad
Berlín
dc.description.fil
Fil: Quiroga, Alejandra Viviana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martinez, Estela Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rogniaux, Hélène. Institut National de la Recherche Agronomique; Francia
dc.description.fil
Fil: Geairon, Audrey. Institut National de la Recherche Agronomique; Francia
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Protein Journal
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s10930-009-9214-z
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s10930-009-9214-z
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