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dc.contributor.author
Quiroga, Alejandra Viviana  
dc.contributor.author
Martinez, Estela Nora  
dc.contributor.author
Rogniaux, Hélène  
dc.contributor.author
Geairon, Audrey  
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina  
dc.date.available
2021-08-12T18:45:11Z  
dc.date.issued
2009-11-17  
dc.identifier.citation
Quiroga, Alejandra Viviana; Martinez, Estela Nora; Rogniaux, Hélène; Geairon, Audrey; Añon, Maria Cristina; Globulin-p and 11S-Globulin from Amaranthus Hypochondriacus: Are Two Isoforms of the 11S-Globulin; Springer; Protein Journal; 28; 9-10; 17-11-2009; 457-467  
dc.identifier.issn
1572-3887  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/138229  
dc.description.abstract
Amaranth is an ancient crop with a high content of good quality proteins. Globulins are some of the most abundant storage proteins of amaranth grain. They contain two fractions distinguishable according to their different solubility: the salt-soluble 7S and 11S-globulins and the globulin-p soluble in mild-alkaline, low-ionicstrength solutions. As part of the amaranth proteins characterization, in this work we investigated the structural characteristics responsible for the different physicochemical properties of these globulins. We studied certain conformational parameters of the purified aggregates (AMGp) and individual molecules (IMGp) of globulin-p and of the partially purified globulin (ppGb) and compared the AMGp polypeptide sequences with the sequence of the 11Sglobulin propolypeptide from Amaranthus (gi|122726601). The results indicated that the AMGp aggregates are responsible for the different solubility of globulin-p. Subtle conformational differences as determined by fluorescence spectroscopy and urea sensitivity were found between the molecules studied: The AMGp showed some surface differences from the IMGp and the ppGb; the AMGp also had a lower affinity for the hydrophobic fluorescent probe 1,8-aniline-naphthalene-sulfonate and a higher ionic charge than the ppGb and the IMGp, characteristics that might cause their lower solubility. In addition, we have demonstrated differences between the AMGp polypeptide sequences and that reported for amaranth 11S-globulin. These differences suggest that the globulin-p and 11Sglobulin are two 11S-globulin isoforms comprised of polypeptides coming from different legumin-gene subfamilies.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
AMARANTH PROTEINS  
dc.subject
GLOBULIN  
dc.subject
PROTEIN STRUCTURE  
dc.subject
STORAGE PROTEINS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Globulin-p and 11S-Globulin from Amaranthus Hypochondriacus: Are Two Isoforms of the 11S-Globulin  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-07-01T15:47:30Z  
dc.identifier.eissn
1875-8355  
dc.journal.volume
28  
dc.journal.number
9-10  
dc.journal.pagination
457-467  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlín  
dc.description.fil
Fil: Quiroga, Alejandra Viviana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martinez, Estela Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rogniaux, Hélène. Institut National de la Recherche Agronomique; Francia  
dc.description.fil
Fil: Geairon, Audrey. Institut National de la Recherche Agronomique; Francia  
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Protein Journal  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s10930-009-9214-z  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s10930-009-9214-z