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dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra  
dc.contributor.author
Pinotti, Adriana Noemi  
dc.contributor.author
Martino, Miriam Nora  
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet  
dc.date.available
2021-08-06T15:34:33Z  
dc.date.issued
2009-05  
dc.identifier.citation
Garcia, Maria Alejandra; Pinotti, Adriana Noemi; Martino, Miriam Nora; Zaritzky, Noemi Elisabet; Electrically treated composite FILMS based on chitosan and methylcellulose blends; Elsevier; Food Hydrocolloids; 23; 3; 5-2009; 722-728  
dc.identifier.issn
0268-005X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/137961  
dc.description.abstract
Films obtained from chitosan (CH) and methylcellulose (MC) can reduce environmental problems associated with synthetic packaging. The objective of the present work was to analyze the effect of an electrical field applied during drying on microstructure and macroscopic properties of films obtained with different mixtures of CH and MC. SEM and X-ray diffraction indicated that CH electrically treated film exhibited a more ordered structure and lower water vapor permeability (WVP) values than those of the control films. With regard to mechanical properties of electrical treated samples, longitudinal probes presented higher elongation values than those of transverse ones. CH treated films showed higher Young's modulus values than the control ones; in composite control samples, Young's modulus and tensile strength increased with CH concentration, leading to stronger films. Electrical field treatment would be a good alternative to improve film flexibility and water vapor barrier properties.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BARRIER AND MECHANICAL PROPERTIES  
dc.subject
CHITOSAN  
dc.subject
ELECTRICALLY TREATED FILMS  
dc.subject
METHYLCELLULOSE  
dc.subject
MICROSTRUCTURE  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Electrically treated composite FILMS based on chitosan and methylcellulose blends  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-07-01T15:38:29Z  
dc.identifier.eissn
1873-7137  
dc.journal.volume
23  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
722-728  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Food Hydrocolloids  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://bit.ly/3jtMjbn  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2008.06.008