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dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra
dc.contributor.author
Pinotti, Adriana Noemi
dc.contributor.author
Martino, Miriam Nora
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet
dc.date.available
2021-08-06T15:34:33Z
dc.date.issued
2009-05
dc.identifier.citation
Garcia, Maria Alejandra; Pinotti, Adriana Noemi; Martino, Miriam Nora; Zaritzky, Noemi Elisabet; Electrically treated composite FILMS based on chitosan and methylcellulose blends; Elsevier; Food Hydrocolloids; 23; 3; 5-2009; 722-728
dc.identifier.issn
0268-005X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/137961
dc.description.abstract
Films obtained from chitosan (CH) and methylcellulose (MC) can reduce environmental problems associated with synthetic packaging. The objective of the present work was to analyze the effect of an electrical field applied during drying on microstructure and macroscopic properties of films obtained with different mixtures of CH and MC. SEM and X-ray diffraction indicated that CH electrically treated film exhibited a more ordered structure and lower water vapor permeability (WVP) values than those of the control films. With regard to mechanical properties of electrical treated samples, longitudinal probes presented higher elongation values than those of transverse ones. CH treated films showed higher Young's modulus values than the control ones; in composite control samples, Young's modulus and tensile strength increased with CH concentration, leading to stronger films. Electrical field treatment would be a good alternative to improve film flexibility and water vapor barrier properties.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BARRIER AND MECHANICAL PROPERTIES
dc.subject
CHITOSAN
dc.subject
ELECTRICALLY TREATED FILMS
dc.subject
METHYLCELLULOSE
dc.subject
MICROSTRUCTURE
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Electrically treated composite FILMS based on chitosan and methylcellulose blends
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-07-01T15:38:29Z
dc.identifier.eissn
1873-7137
dc.journal.volume
23
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
722-728
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Food Hydrocolloids
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://bit.ly/3jtMjbn
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2008.06.008
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