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dc.contributor.author
Lantos, Irene Johanna  
dc.contributor.author
Careaga Quiroga, Valeria Pilar  
dc.contributor.author
Palamarczuk, Valeria  
dc.contributor.author
Aversente, Yanina  
dc.contributor.author
Bonifazi, Evelyn Lucia  
dc.contributor.author
Petrucci, Natalia Silvana  
dc.contributor.author
Maier, Marta Silvia  
dc.date.available
2021-08-04T19:12:35Z  
dc.date.issued
2020-06-01  
dc.identifier.citation
Lantos, Irene Johanna; Careaga Quiroga, Valeria Pilar; Palamarczuk, Valeria; Aversente, Yanina; Bonifazi, Evelyn Lucia; et al.; Combined use of gas chromatography and HPLC-ESI-Q-TOF to assess the culinary uses of archaeological Santa María style ceramic vessels from El Colorado (Catamarca, Argentina); Springer; Archaeological and Anthropological Sciences; 12; 121; 1-6-2020; 1-18  
dc.identifier.issn
1866-9557  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/137800  
dc.description.abstract
In this paper, an interdisciplinary investigation was carried out to study if Santa María tricolor style vessels were used as culinary equipment in a 14th century AD domestic cooking space in El Colorado (Yocavil valley, Catamarca, Northwest Argentina) and to question the long-established idea that Santa María vessels were exclusively funerary objects. The combined use of gas chromatography (GC-FID), gas chromatography–mass spectrometry (GC-MS), and high-performance liquid chromatography coupled to electrospray ionization and quadrupole time-of-flight mass spectrometry (HPLC-ESI-Q-TOF) to study residual lipids from Santa María style vessels provided valuable information on their ancient use. Also, an ordinary striated style ceramic pot with distinct visible soot marks, as well as sediments from the cooking area, was studied for comparative purposes. Fatty acid, sterol, and acylglyceride profiles were characterized, and markers of food sources were searched in the complex mixtures. We identified intact triacylglycerides (TAGs) in the archaeological samples, even unsaturated, indicating exceptional preservation of lipids in the ceramic matrixes. Cholesterol or cholesterol oxidation products were observed in all ceramic containers, as well as plant sterols (stigmasterol, sitosterol) in two containers. Markers for ruminant lipids, such as TAGs that contain odd-chain fatty acids, were found, supported by the identification of odd-chain and branched-chain fatty acids with GC-FID and GC-MS. This evidence contributes to the hypothesis that Santa María vessels were used for culinary purposes in this archaeological domestic cooking space  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
LIPID RESIDUES  
dc.subject
TAGS  
dc.subject
GAS CHROMATOGRAPHY  
dc.subject
HPLC-ESI-Q-TOF  
dc.subject
SANTA MARÍA CERAMICS  
dc.subject.classification
Arqueología  
dc.subject.classification
Historia y Arqueología  
dc.subject.classification
HUMANIDADES  
dc.subject.classification
Química Orgánica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Combined use of gas chromatography and HPLC-ESI-Q-TOF to assess the culinary uses of archaeological Santa María style ceramic vessels from El Colorado (Catamarca, Argentina)  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-07-30T19:16:35Z  
dc.journal.volume
12  
dc.journal.number
121  
dc.journal.pagination
1-18  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.description.fil
Fil: Lantos, Irene Johanna. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Saavedra 15. Instituto de las Culturas. Universidad de Buenos Aires. Instituto de las Culturas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Careaga Quiroga, Valeria Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Palamarczuk, Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Saavedra 15. Instituto de las Culturas. Universidad de Buenos Aires. Instituto de las Culturas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Aversente, Yanina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bonifazi, Evelyn Lucia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Petrucci, Natalia Silvana. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Maier, Marta Silvia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina  
dc.journal.title
Archaeological and Anthropological Sciences  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1007/s12520-020-01085-3  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs12520-020-01085-3