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dc.contributor.author
Lantos, Irene Johanna
dc.contributor.author
Careaga Quiroga, Valeria Pilar
dc.contributor.author
Palamarczuk, Valeria
dc.contributor.author
Aversente, Yanina
dc.contributor.author
Bonifazi, Evelyn Lucia
dc.contributor.author
Petrucci, Natalia Silvana
dc.contributor.author
Maier, Marta Silvia
dc.date.available
2021-08-04T19:12:35Z
dc.date.issued
2020-06-01
dc.identifier.citation
Lantos, Irene Johanna; Careaga Quiroga, Valeria Pilar; Palamarczuk, Valeria; Aversente, Yanina; Bonifazi, Evelyn Lucia; et al.; Combined use of gas chromatography and HPLC-ESI-Q-TOF to assess the culinary uses of archaeological Santa María style ceramic vessels from El Colorado (Catamarca, Argentina); Springer; Archaeological and Anthropological Sciences; 12; 121; 1-6-2020; 1-18
dc.identifier.issn
1866-9557
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/137800
dc.description.abstract
In this paper, an interdisciplinary investigation was carried out to study if Santa María tricolor style vessels were used as culinary equipment in a 14th century AD domestic cooking space in El Colorado (Yocavil valley, Catamarca, Northwest Argentina) and to question the long-established idea that Santa María vessels were exclusively funerary objects. The combined use of gas chromatography (GC-FID), gas chromatography–mass spectrometry (GC-MS), and high-performance liquid chromatography coupled to electrospray ionization and quadrupole time-of-flight mass spectrometry (HPLC-ESI-Q-TOF) to study residual lipids from Santa María style vessels provided valuable information on their ancient use. Also, an ordinary striated style ceramic pot with distinct visible soot marks, as well as sediments from the cooking area, was studied for comparative purposes. Fatty acid, sterol, and acylglyceride profiles were characterized, and markers of food sources were searched in the complex mixtures. We identified intact triacylglycerides (TAGs) in the archaeological samples, even unsaturated, indicating exceptional preservation of lipids in the ceramic matrixes. Cholesterol or cholesterol oxidation products were observed in all ceramic containers, as well as plant sterols (stigmasterol, sitosterol) in two containers. Markers for ruminant lipids, such as TAGs that contain odd-chain fatty acids, were found, supported by the identification of odd-chain and branched-chain fatty acids with GC-FID and GC-MS. This evidence contributes to the hypothesis that Santa María vessels were used for culinary purposes in this archaeological domestic cooking space
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
LIPID RESIDUES
dc.subject
TAGS
dc.subject
GAS CHROMATOGRAPHY
dc.subject
HPLC-ESI-Q-TOF
dc.subject
SANTA MARÍA CERAMICS
dc.subject.classification
Arqueología
dc.subject.classification
Historia y Arqueología
dc.subject.classification
HUMANIDADES
dc.subject.classification
Química Orgánica
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Combined use of gas chromatography and HPLC-ESI-Q-TOF to assess the culinary uses of archaeological Santa María style ceramic vessels from El Colorado (Catamarca, Argentina)
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-07-30T19:16:35Z
dc.journal.volume
12
dc.journal.number
121
dc.journal.pagination
1-18
dc.journal.pais
Suiza
dc.description.fil
Fil: Lantos, Irene Johanna. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Saavedra 15. Instituto de las Culturas. Universidad de Buenos Aires. Instituto de las Culturas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Careaga Quiroga, Valeria Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Palamarczuk, Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Saavedra 15. Instituto de las Culturas. Universidad de Buenos Aires. Instituto de las Culturas; Argentina
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Fil: Aversente, Yanina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina
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Fil: Bonifazi, Evelyn Lucia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina
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Fil: Petrucci, Natalia Silvana. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Maier, Marta Silvia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina
dc.journal.title
Archaeological and Anthropological Sciences
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1007/s12520-020-01085-3
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs12520-020-01085-3
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