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dc.contributor.author
Killian Galván, Violeta Anahí  
dc.contributor.author
Cortes, Leticia Ines  
dc.contributor.author
Rabuffetti, Nadia  
dc.date.available
2021-08-03T19:52:21Z  
dc.date.issued
2021-03-15  
dc.identifier.citation
Killian Galván, Violeta Anahí; Cortes, Leticia Ines; Rabuffetti, Nadia; Composition of pre-Hispanic diets from stable isotope analysis in human remains of the Southern Calchaquíes Valleys, Northwest Argentina (3600-1300 BP); Cambridge University Press; Latin American Antiquity; 32; 2; 15-3-2021; 350-367  
dc.identifier.issn
1045-6635  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/137711  
dc.description.abstract
This article discusses the composition of prehispanic diets based on the isotopic composition (δ13C, δ15N) of 10 human samples dated between 3600 and 1300 BP from the Cajón Valley in Northwest Argentina. The sample is the only one available for the time and region considered and covers a 2,300-year range. It shows long-term tendencies in the consumption of food resources during a time when people were experimenting with and eventually domesticating plants and animals in the high-altitude Southern Calchaquíes valleys. Results indicate that animals contributed more to the diet than was expected and plants correspondingly less than expected. This proportion was maintained even during the human occupations associated with the agropastoral villages of Cardonal and Bordo Marcial (ca. 2000 BP) when a greater contribution of plant resources—in particular maize—would be expected. This new evidence demonstrates the diversity of productive strategies used by the societies of Northwest Argentina at the beginning of the Formative period. A variety of resources contributed to daily food intake, minimizing the importance of maize in the diet  
dc.description.abstract
El presente artículo tiene como objetivo discutir la composición de las dietas prehispánicas basada en la composición isotópica (δ13C, δ15N) de 10 muestras de restos humanos datadas entre 3600 y 1300 años AP, procedentes del Valle del Cajón, Noroeste Argentino. La muestra —única disponible para el período y región considerada— comprende un rango cronológico de 2.300 años indicando tendencias a largo plazo en el consumo de recursos alimentarios durante la etapa de experimentación y domesticación de plantas y animales en los valles altos del sur de los Valles Calchaquíes. Los resultados indican que la dieta incluyó un aporte más sustancial del componente animal con relación al componente vegetal, incluso durante las ocupaciones humanas asociadas a las aldeas agrícolas y pastoriles de Cardonal y Bordo Marcial (ca. 2000 años AP), donde una mayor contribución de las plantas —en especial, el maíz— como recurso dietario era esperada. Esta nueva evidencia permite caracterizar la diversidad de estrategias productivas que debieron tener lugar en los inicios del período Formativo del Noroeste argentino, donde fueron diversos recursos los que sustentaron la alimentación cotidiana de sus habitantes, relativizando la importancia del maíz en la dieta  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Cambridge University Press  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
STABLE ISOTOPE ANALYSIS  
dc.subject
d13C  
dc.subject
d15N  
dc.subject
PREHISPANIC DIETS  
dc.subject
NORTHWESTERN ARGENTINA  
dc.subject
PLANT AND ANIMAL DOMESTICATION  
dc.subject
SOUTHERN ANDES  
dc.subject.classification
Arqueología  
dc.subject.classification
Historia y Arqueología  
dc.subject.classification
HUMANIDADES  
dc.title
Composition of pre-Hispanic diets from stable isotope analysis in human remains of the Southern Calchaquíes Valleys, Northwest Argentina (3600-1300 BP)  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-07-01T14:29:27Z  
dc.identifier.eissn
2325-5080  
dc.journal.volume
32  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
350-367  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Killian Galván, Violeta Anahí. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Filosofía y Letras. Instituto Interdisciplinario Tilcara; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cortes, Leticia Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Saavedra 15. Instituto de las Culturas. Universidad de Buenos Aires. Instituto de las Culturas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rabuffetti, Nadia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Filosofía y Letras; Argentina  
dc.journal.title
Latin American Antiquity  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.cambridge.org/core/journals/latin-american-antiquity/article/abs/composition-of-prehispanic-diets-from-stable-isotope-analysis-in-human-remains-of-the-southern-calchaquies-valleys-northwest-argentina-36001300-bp/D03EEDEF6B1BD5CD70E16BEA612CE838  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1017/laq.2020.101