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dc.contributor.author
Poloni, Valeria Lorena
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dc.contributor.author
Bainotti, María Belén
dc.contributor.author
Diaz Vergara, Ladislao Ivan
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dc.contributor.author
Escobar, Franco Matias
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dc.contributor.author
Montenegro, Mariana Angélica
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dc.contributor.author
Cavaglieri, Lilia Reneé
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dc.date.available
2021-07-29T18:30:59Z
dc.date.issued
2021
dc.identifier.citation
Poloni, Valeria Lorena; Bainotti, María Belén; Diaz Vergara, Ladislao Ivan; Escobar, Franco Matias; Montenegro, Mariana Angélica; et al.; Influence of technological procedures on viability, probiotic and anti-mycotoxin properties of Saccharomyces boulardii RC009, and biological safety studies; Elsevier Science; Current Research in Food Science; 4; 2021; 132-140
dc.identifier.issn
2665-9271
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/137356
dc.description.abstract
The objective was to evaluate the technological processing (protection strategies and storage conditions) influence on viability, on probiotic properties and adsorbent aflatoxin B1 capacity of S. boulardii RC009. Also, the yeast biological safety was evaluated. Lyophilisation (DL) and encapsulation + lyophilisation (EL) were conducted. Yeast protected with maltodextrin (M) or WPC stored at 4 °C reduced 1 and 2 log the viability, respectively. Yeast protected with M stored at 25 °C reduced 1 log after 70 d; with WPC the viability significantly reduced 3 log after 30 d. Technological processing improved the coaggregation's capacity with pathogens and DL process allowed the greatest AFB1 adsorption. S. boulardii 106 cells/mL were no toxic to Vero cells (p˂0.05). Saccharomyces boulardii RC009 protected with M or WPC maintained viability after technological processing. It possesses a great capacity for AFB1 adsorption and probiotic properties and could be considered a candidate with proven safety for functional food products development.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
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dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
AFLATOXIN B1
dc.subject
PROBIOTIC
dc.subject
SACCHAROMYCES BOULARDII
dc.subject
SAFETY
dc.subject
TECHNOLOGICAL PROCEDURES
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
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dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
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dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
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dc.title
Influence of technological procedures on viability, probiotic and anti-mycotoxin properties of Saccharomyces boulardii RC009, and biological safety studies
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-07-19T18:46:57Z
dc.journal.volume
4
dc.journal.pagination
132-140
dc.journal.pais
Canadá
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dc.description.fil
Fil: Poloni, Valeria Lorena. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bainotti, María Belén. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Diaz Vergara, Ladislao Ivan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina
dc.description.fil
Fil: Escobar, Franco Matias. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Montenegro, Mariana Angélica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cavaglieri, Lilia Reneé. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.journal.title
Current Research in Food Science
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.crfs.2021.02.006
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2665927121000101?via%3Dihub
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