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dc.contributor.author
Fantino, V. M.  
dc.contributor.author
Bodoira, Romina Mariana  
dc.contributor.author
Penci, Maria Cecilia  
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel  
dc.contributor.author
Martínez, M. L.  
dc.date.available
2021-07-29T14:07:20Z  
dc.date.issued
2020-04  
dc.identifier.citation
Fantino, V. M.; Bodoira, Romina Mariana; Penci, Maria Cecilia; Ribotta, Pablo Daniel; Martínez, M. L.; Effect of screw press extraction process parameters on pistachio oil recovery and quality.; Instituto de la Grasa; Grasas y Aceites; 71; 2; 4-2020; 1-27  
dc.identifier.issn
0017-3495  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/137325  
dc.description.abstract
Pistachio nuts have high economical and nutritional value, mostly due to their elevated oil content (50%), which is composed mainly of oleic and linoleic fatty acids. Box-Behnken experimental designs were performed to optimize the oil extraction by response surface analysis. The independent variables measured were seed moisture content (SMC), restriction die (RD), screw press speed (PS) and pressing temperature (PT), while the response variables considered were oil recovery (OR), fine solid contents in the oil (FSC), oil remaining in the cake (OC) and parameters related to oil quality (free fatty acid composition (FFAC, mg KOH/g oil), peroxide value (PV, meq O2/kg oil), K232, K270 and pigment contents, mg/kg oil). Given that the chemical quality of pistachio nut oil pressed under different conditions was not affected, the process response was optimized in order to maximize OR under two pressing temperatures. Therefore, at 75 °C, pistachio oil extraction showed a maximum OR (79.61 g/100 g oil) at 8% SMC, 4 mm RD and 20 rpm SP; while, under cold-pressed conditions, the maximum OR (65.97 g/100 g oil) was achieved at 10% SMC, 4mm RD and 20 rpm SP. It is important to highlight that OR values were higher than the results reported previously and the chemical quality parameters from both oils were in the range of Codex standards for virgin (non-refined) oils (FFAC < 0.31 and PV < 0.33).  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Instituto de la Grasa  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
PISTACHIO OIL  
dc.subject
CHEMICAL QUALITY PARAMETERS  
dc.subject
OIL RECOVERY  
dc.subject
SCREW PRESS EXTRACTION  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effect of screw press extraction process parameters on pistachio oil recovery and quality.  
dc.title
Efecto de los parámetros del proceso de extracción por prensado sobre el rendimiento y la calidad de aceite de Pistacho  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-04-23T16:43:43Z  
dc.identifier.eissn
1988-4214  
dc.journal.volume
71  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
1-27  
dc.journal.pais
España  
dc.description.fil
Fil: Fantino, V. M.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bodoira, Romina Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Penci, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martínez, M. L.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.journal.title
Grasas y Aceites  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3989/gya.0107191  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://grasasyaceites.revistas.csic.es/index.php/grasasyaceites/article/view/1827