Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Brigante, Federico Iván
dc.contributor.author
Lucini Mas, Agustín
dc.contributor.author
Pigni, Natalia Belen
dc.contributor.author
Wunderlin, Daniel Alberto
dc.contributor.author
Baroni, María Verónica
dc.date.available
2021-07-27T14:47:48Z
dc.date.issued
2020-05
dc.identifier.citation
Brigante, Federico Iván; Lucini Mas, Agustín; Pigni, Natalia Belen; Wunderlin, Daniel Alberto; Baroni, María Verónica; Targeted metabolomics to assess the authenticity of bakery products containing chia, sesame and flax seeds; Elsevier; Food Chemistry; 312; 5-2020; 126059-126059
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/137053
dc.description.abstract
Food fraud is perpetrated with increasing frequency along the food chain, triggering the need for new and modern tools to detect food authenticity. Chia, flax and sesame seeds are well known for the good nutritional characteristics of their oils, but there is a lack of knowledge regarding the authenticity of these seeds and food products containing them as well. In the present work, we propose a method based on targeted metabolomics to identify the polyphenols present in seeds, which can be used as markers of authenticity. We tentatively identified 44 polyphenols in the different seeds by HPLC-DAD-ESI-qTOF (MS/MS). Chemometrics allowed the selection of 12 compounds, which are nominated as novel markers for seed authentication. Some of these compounds were also found in a lab-scale preparation of cookies supplemented with the studied seeds. The proposed chemical markers resisted the baking process, representing good candidates to be used in the authentication of raw material and bakery products containing these seeds.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
FOOD AUTHENTICITY
dc.subject
NUTRITIVE SEEDS
dc.subject
POLYPHENOLS
dc.subject
TARGET METABOLOMICS
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Targeted metabolomics to assess the authenticity of bakery products containing chia, sesame and flax seeds
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-04-23T16:42:58Z
dc.journal.volume
312
dc.journal.pagination
126059-126059
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Brigante, Federico Iván. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lucini Mas, Agustín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pigni, Natalia Belen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Baroni, María Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.126059
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814619322071
Archivos asociados