Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Preserving sensory attributes of roasted peanuts using edible coatings

Riveros, Cecilia GabrielaIcon ; Mestrallet, Marta Graciela; Quiroga, Patricia RaquelIcon ; Nepote, ValeriaIcon ; Grosso, NelsonIcon
Fecha de publicación: 04/2013
Editorial: Wiley
Revista: International Journal Of Food Science And Technology
ISSN: 0950-5423
1365-2621
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Alimentos y Bebidas

Resumen

Peanut products are susceptible to development rancid and off-flavours through lipid oxidation. Preservation of these products is one of the problems in the peanut industry. The purpose of this work was to determine the sensory and chemical stability of roasted peanuts (RP) coated with different edible coatings: carboxymethyl cellulose (RP-CMC), methyl cellulose (RP-MC) or whey protein (RP-WPI) during storage. Sensory attributes and chemical indicators (peroxide and p-anisidine values, and conjugated dienes) of lipid oxidation were measured during storage. Chemical indicator values and intensity ratings of oxidized and cardboard flavours had lower increase in RP-CMC, RP-MC and RP-WPI during storage than in RP whereas roasted peanutty flavour showed a lower decrease. The stability of RP-CMC is about a double longer with respect to RP. These results indicate that edible coatings preserve the sensory properties of roasted peanuts. Carboxymethyl cellulose exhibited the best protecting effect on this product.
Palabras clave: Descriptve Analysis , Edible Film , Oxidation , Peanuts , Preserving , Rancidity , Sensory , Stability
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 704.8Kb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/13705
URL: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijfs.12036/full
DOI: http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.12036
Colecciones
Articulos(IMBIV)
Articulos de INST.MULTIDISCIPL.DE BIOLOGIA VEGETAL (P)
Citación
Riveros, Cecilia Gabriela; Mestrallet, Marta Graciela; Quiroga, Patricia Raquel; Nepote, Valeria; Grosso, Nelson; Preserving sensory attributes of roasted peanuts using edible coatings; Wiley; International Journal Of Food Science And Technology; 48; 4; 4-2013; 850-859
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES