Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Bruno, María Cecilia  
dc.contributor.author
Posik, Diego Manuel  
dc.contributor.author
Zappa, María Eugenia  
dc.contributor.author
Baroni, María Verónica  
dc.contributor.author
Wunderlin, Daniel Alberto  
dc.contributor.author
Giovambattista, Guillermo  
dc.contributor.author
Peral Garcia, Pilar  
dc.date.available
2021-07-23T19:55:57Z  
dc.date.issued
2020-12  
dc.identifier.citation
Bruno, María Cecilia; Posik, Diego Manuel; Zappa, María Eugenia; Baroni, María Verónica; Wunderlin, Daniel Alberto; et al.; Genetic identification of flax, chia and sesame seeds in processed foods; Elsevier; Food Control; 118; 12-2020; 1-28  
dc.identifier.issn
0956-7135  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/136846  
dc.description.abstract
Chia, sesame and flax seeds are becoming increasingly more frequent components of functional foods because of their proven health benefits. The identification of plant components in complex matrices is generally performed using DNA typing. This method is a fast and economic tool widely applied to assess the genetic origin and authenticity of products from the food supply chain. The aim of this study was to compare two DNA-based methods, quantitative polymerase chain reaction high-resolution melting (qPCR-HRM) and endpoint PCR, used to identify chia, flax and sesame seeds in laboratory-made and commercial products. For this purpose, an endpoint PCR and qPCR-HRM methods were developed. DNA was extracted from chia, sesame and flax seeds, laboratory-made and commercial products. The analysis of flax, chia and sesame melting profiles using HRM post-PCR analysis allowed the identification of chia, sesame and flax in processed foods. The results obtained showed that qPCR-HRM is a cost-effective and efficient method for the identification, authentication and/or detection of seeds in processed food and complex matrices containing chia, sesame and flax.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CHIA  
dc.subject
COMPLEX FOOD MATRIX  
dc.subject
FLAX  
dc.subject
HIGH-RESOLUTION MELTING ANALYSIS (HRM)  
dc.subject
SESAME  
dc.subject
SPECIES IDENTIFICATION  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Genetic identification of flax, chia and sesame seeds in processed foods  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-04-23T16:41:56Z  
dc.journal.volume
118  
dc.journal.pagination
1-28  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Bruno, María Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico CONICET- La Plata. Instituto de Genética Veterinaria "Ing. Fernando Noel Dulout". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Genética Veterinaria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Posik, Diego Manuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico CONICET- La Plata. Instituto de Genética Veterinaria "Ing. Fernando Noel Dulout". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Genética Veterinaria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zappa, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico CONICET- La Plata. Instituto de Genética Veterinaria "Ing. Fernando Noel Dulout". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Genética Veterinaria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Baroni, María Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Giovambattista, Guillermo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico CONICET- La Plata. Instituto de Genética Veterinaria "Ing. Fernando Noel Dulout". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Genética Veterinaria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Peral Garcia, Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico CONICET- La Plata. Instituto de Genética Veterinaria "Ing. Fernando Noel Dulout". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Genética Veterinaria; Argentina  
dc.journal.title
Food Control  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0956713520302905  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2020.107374