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dc.contributor.author
Bruno, María Cecilia
dc.contributor.author
Posik, Diego Manuel
dc.contributor.author
Zappa, María Eugenia
dc.contributor.author
Baroni, María Verónica
dc.contributor.author
Wunderlin, Daniel Alberto
dc.contributor.author
Giovambattista, Guillermo
dc.contributor.author
Peral Garcia, Pilar
dc.date.available
2021-07-23T19:55:57Z
dc.date.issued
2020-12
dc.identifier.citation
Bruno, María Cecilia; Posik, Diego Manuel; Zappa, María Eugenia; Baroni, María Verónica; Wunderlin, Daniel Alberto; et al.; Genetic identification of flax, chia and sesame seeds in processed foods; Elsevier; Food Control; 118; 12-2020; 1-28
dc.identifier.issn
0956-7135
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/136846
dc.description.abstract
Chia, sesame and flax seeds are becoming increasingly more frequent components of functional foods because of their proven health benefits. The identification of plant components in complex matrices is generally performed using DNA typing. This method is a fast and economic tool widely applied to assess the genetic origin and authenticity of products from the food supply chain. The aim of this study was to compare two DNA-based methods, quantitative polymerase chain reaction high-resolution melting (qPCR-HRM) and endpoint PCR, used to identify chia, flax and sesame seeds in laboratory-made and commercial products. For this purpose, an endpoint PCR and qPCR-HRM methods were developed. DNA was extracted from chia, sesame and flax seeds, laboratory-made and commercial products. The analysis of flax, chia and sesame melting profiles using HRM post-PCR analysis allowed the identification of chia, sesame and flax in processed foods. The results obtained showed that qPCR-HRM is a cost-effective and efficient method for the identification, authentication and/or detection of seeds in processed food and complex matrices containing chia, sesame and flax.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CHIA
dc.subject
COMPLEX FOOD MATRIX
dc.subject
FLAX
dc.subject
HIGH-RESOLUTION MELTING ANALYSIS (HRM)
dc.subject
SESAME
dc.subject
SPECIES IDENTIFICATION
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Genetic identification of flax, chia and sesame seeds in processed foods
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-04-23T16:41:56Z
dc.journal.volume
118
dc.journal.pagination
1-28
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Bruno, María Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico CONICET- La Plata. Instituto de Genética Veterinaria "Ing. Fernando Noel Dulout". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Genética Veterinaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Posik, Diego Manuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico CONICET- La Plata. Instituto de Genética Veterinaria "Ing. Fernando Noel Dulout". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Genética Veterinaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zappa, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico CONICET- La Plata. Instituto de Genética Veterinaria "Ing. Fernando Noel Dulout". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Genética Veterinaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Baroni, María Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Giovambattista, Guillermo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico CONICET- La Plata. Instituto de Genética Veterinaria "Ing. Fernando Noel Dulout". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Genética Veterinaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Peral Garcia, Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico CONICET- La Plata. Instituto de Genética Veterinaria "Ing. Fernando Noel Dulout". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Genética Veterinaria; Argentina
dc.journal.title
Food Control
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0956713520302905
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2020.107374
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