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dc.contributor.author
González, Agustín  
dc.contributor.author
Bordón, María Gabriela  
dc.contributor.author
Bustos Shmidt, Mariela Cecilia  
dc.contributor.author
Córdova Salazar, Karina L.  
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel  
dc.contributor.author
Martinez, Marcela Lilian  
dc.date.available
2021-07-23T19:55:11Z  
dc.date.issued
2021-01  
dc.identifier.citation
González, Agustín; Bordón, María Gabriela; Bustos Shmidt, Mariela Cecilia; Córdova Salazar, Karina L.; Ribotta, Pablo Daniel; et al.; Study of the incorporation of native and microencapsulated chia seed oil on pasta properties; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 56; 1; 1-2021; 233-241  
dc.identifier.issn
0950-5423  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/136840  
dc.description.abstract
The present work studied the effect of the incorporation of encapsulated chia seed oil on the cooking quality of dry pasta. Pasta morphology and oil distribution in the samples were studied. No significant variations were determined in cooking parameters as optimal cooking time, cooking loss and texture of cooked pasta with the incorporation of the encapsulated oil, but significant differences were determined in uncooked pasta texture and variables that describe water interaction, such as water absorption and swelling index. In addition, the incorporation of microencapsulated oil avoided oxidative deterioration, showing a protective effect and preventing the formation of hydroperoxide radicals in pasta preparation, storage and cooking procedures (compared with free oil-containing pasta), resulting in a safer product. Storage at modified atmosphere exerts an additional protective effect on oil, enhancing the effect of the microcapsules. Microencapsulation proved to be an effective technology that preserves oil quality in ω-3 rich pasta.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CHIA OIL  
dc.subject
COOKING QUALITY  
dc.subject
DRY PASTA  
dc.subject
OIL STABILITY  
dc.subject
Ω-3  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Study of the incorporation of native and microencapsulated chia seed oil on pasta properties  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-04-23T16:42:03Z  
dc.identifier.eissn
1365-2621  
dc.journal.volume
56  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
233-241  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: González, Agustín. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bordón, María Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bustos Shmidt, Mariela Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Córdova Salazar, Karina L.. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ijfs.14623  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.14623