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dc.contributor.author
Cipollone, María Josefina
dc.contributor.author
Moya, Paulina
dc.contributor.author
Martínez, Iván
dc.contributor.author
Saparrat, Mario Carlos Nazareno
dc.contributor.author
Sisterna, Marina Noemí
dc.date.available
2021-07-16T15:38:27Z
dc.date.issued
2020-01
dc.identifier.citation
Cipollone, María Josefina; Moya, Paulina; Martínez, Iván; Saparrat, Mario Carlos Nazareno; Sisterna, Marina Noemí; Grain discoloration in different genotypes of durum wheat (Triticum durum L.) in Argentina: associated mycobiota and peroxidase activity; Polish Academy of Sciences. Committee of Plant Protection; Journal of Plant Protection Research; 60; 1; 1-2020; 14-20
dc.identifier.issn
1427-4345
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/136334
dc.description.abstract
Wheat grain discoloration, a worldwide disease that lowers grain quality and decreases grain yield, does not have a single etiology. It has been proposed that it is a consequence of an abiotic mechanism, a response to environmental conditions or enzymatic activity. It has also been suggest that it is a biotic mechanism, a fungal infection principally by Alternaria spp. and Bipolaris sorokiniana. The present work was carried out to analyze the possible etiology of this disease in nine durum wheat genotypes from two localities of southern Buenos Aires province (Argentina) on two sowing dates. Incidence (percentage of grain discoloration) was recorded and mycobiota associated with this pathology was registered following ISTA rules. Peroxidase activity in an extract obtained from grains belonging to genotypes of the locality that showed the highest incidence was measured. The incidence among genotypes, localities and sowing dates varied, although the genotypes with the higher and lower values of incidence were the same for all the variables tested. The fungus Alternaria spp. was isolated the most frequently followed by Fusarium spp., while Bipolaris sorokiniana was found the least frequently. Peroxidase activity showed that all the treatments had similar levels of enzymatic activity, but there was no clear differentiation between controls either between genotypes with the lowest or the highest incidence values. This suggests that peroxidase activity did not have a clear relationship with grain discoloration. In this research, it is presumed that fungal infection is the main cause of this disease.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Polish Academy of Sciences. Committee of Plant Protection
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
DURUM WHEAT
dc.subject
GRAIN DISCOLORATION
dc.subject
MYCOBIOTA
dc.subject
PEROXIDASE ACTIVITY
dc.subject.classification
Agronomía, reproducción y protección de plantas
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Grain discoloration in different genotypes of durum wheat (Triticum durum L.) in Argentina: associated mycobiota and peroxidase activity
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-07-15T12:25:19Z
dc.identifier.eissn
1899-007X
dc.journal.volume
60
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
14-20
dc.journal.pais
Polonia
dc.description.fil
Fil: Cipollone, María Josefina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Departamento de Ciencias Biológicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Moya, Paulina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Departamento de Ciencias Biológicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martínez, Iván. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Departamento de Ciencias Biológicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Saparrat, Mario Carlos Nazareno. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sisterna, Marina Noemí. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Departamento de Ciencias Biológicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina
dc.journal.title
Journal of Plant Protection Research
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.24425/jppr.2020.132200
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.plantprotection.pl/Grain-discoloration-in-different-genotypes-of-durum-wheat-Triticum-durum-L-in-Argentina,111599,0,2.html
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