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dc.contributor.author
Condes, María Cecilia  
dc.contributor.author
Scilingo, Adriana Alicia  
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina  
dc.date.available
2021-07-16T12:31:27Z  
dc.date.issued
2009-06  
dc.identifier.citation
Condes, María Cecilia; Scilingo, Adriana Alicia; Añon, Maria Cristina; Characterization of amaranth proteins modified by trypsin proteolysis. Structural and functional changes; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 42; 5; 6-2009; 963-970  
dc.identifier.issn
0023-6438  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/136303  
dc.description.abstract
Amaranth protein isolates were prepared from Amaranthus hypochondriacus and hydrolyzed using trypsin. Degrees of hydrolysis varied between 2% and 7% with the time of hydrolysis reaction. The structure, solubility and foaming properties of protein isolates were studied. SDS-PAGE analysis demonstrated that polypeptides from 11S-globulin and P globulin were the main targets for the protease, while a polypeptide of 45 kDa from the 7S globulin was more resistant to trypsin action. The FPLC analysis of hydrolyzed proteins showed that the structure is partially conserved, while an increase of the fraction of lower molecular weight is observed. Such structure exhibits a single endotherm of lower denaturation heat than the protein isolate. The solubility and foaming properties of protein isolates and hydrolysates were analyzed, in the later case at two protein concentrations (1 mg and 2.5 mg of solid matter per ml). Protein solubility increased markedly with hydrolysis, while changes in foaming properties were less dramatic. Nevertheless, foams obtained with amaranth protein hydrolysates were more dense and stable than those prepared with non-digested proteins, specially for foams produced with the protein hydrolysate of higher concentration.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
AMARANTH PROTEINS  
dc.subject
FOAM PROPERTIES  
dc.subject
HYDROLYSIS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Characterization of amaranth proteins modified by trypsin proteolysis. Structural and functional changes  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-07-01T15:51:29Z  
dc.identifier.eissn
1096-1127  
dc.journal.volume
42  
dc.journal.number
5  
dc.journal.pagination
963-970  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Condes, María Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Scilingo, Adriana Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2008.12.008  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://bit.ly/36Ds5WD