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dc.contributor.author
Griboff, Julieta  
dc.contributor.author
Carrizo, Juan Cruz  
dc.contributor.author
Bonansea, Rocio Ines  
dc.contributor.author
Valdés, María Eugenia  
dc.contributor.author
Wunderlin, Daniel Alberto  
dc.contributor.author
Amé, María Valeria  
dc.date.available
2021-07-15T20:10:26Z  
dc.date.issued
2020-12  
dc.identifier.citation
Griboff, Julieta; Carrizo, Juan Cruz; Bonansea, Rocio Ines; Valdés, María Eugenia; Wunderlin, Daniel Alberto; et al.; Multiantibiotic residues in commercial fish from Argentina. The presence of mixtures of antibiotics in edible fish, a challenge to health risk assessment; Elsevier; Food Chemistry; 332; 12-2020; 1-10  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/136282  
dc.description.abstract
The occurrence of 46 antibiotics (amphenicols, cephalosporins, dihydrofolate reductase inhibitors, fluroquinolones, macrolides, nitrofurans, penicillins, quinolones, sulfamides and tetracyclines) in Argentinean market fish were investigated by UPLC-MS/MS. Veterinary and human antimicrobials enrofloxacin, clarithromycin, roxithromycin, doxycycline and oxytetracycline were detected in 100% of the samples, being to our knowledge the first report of clarithromycin in edible fish muscle. Maximum Residual Limits were exceeded for at least one antibiotic in 82% of pacú, 57% of shad, 57% of trout and 50% of salmon samples. Chloramphenicol, furazolidone and nitrofurantoin (banned compounds in food items) were detected in 41%, 22% and 4% of the samples, respectively. Based on the estimated daily intake calculation, samples do not pose a serious risk to public health. Further investigation on the chronic impact and risk calculation of the mixture of antibiotics on the aquatic environment and human health is urgently needed.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANTIMICROBIALS  
dc.subject
AQUACULTURE  
dc.subject
FOOD SAFETY  
dc.subject
HUMAN HEALTH RISK  
dc.subject
UPLC-MS/MS  
dc.subject.classification
Química Analítica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Multiantibiotic residues in commercial fish from Argentina. The presence of mixtures of antibiotics in edible fish, a challenge to health risk assessment  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-03-26T19:34:40Z  
dc.journal.volume
332  
dc.journal.pagination
1-10  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Griboff, Julieta. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Carrizo, Juan Cruz. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bonansea, Rocio Ines. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Valdés, María Eugenia. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Amé, María Valeria. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814620312425  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.127380