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dc.contributor.author
Griboff, Julieta
dc.contributor.author
Carrizo, Juan Cruz
dc.contributor.author
Bonansea, Rocio Ines
dc.contributor.author
Valdés, María Eugenia
dc.contributor.author
Wunderlin, Daniel Alberto
dc.contributor.author
Amé, María Valeria
dc.date.available
2021-07-15T20:10:26Z
dc.date.issued
2020-12
dc.identifier.citation
Griboff, Julieta; Carrizo, Juan Cruz; Bonansea, Rocio Ines; Valdés, María Eugenia; Wunderlin, Daniel Alberto; et al.; Multiantibiotic residues in commercial fish from Argentina. The presence of mixtures of antibiotics in edible fish, a challenge to health risk assessment; Elsevier; Food Chemistry; 332; 12-2020; 1-10
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/136282
dc.description.abstract
The occurrence of 46 antibiotics (amphenicols, cephalosporins, dihydrofolate reductase inhibitors, fluroquinolones, macrolides, nitrofurans, penicillins, quinolones, sulfamides and tetracyclines) in Argentinean market fish were investigated by UPLC-MS/MS. Veterinary and human antimicrobials enrofloxacin, clarithromycin, roxithromycin, doxycycline and oxytetracycline were detected in 100% of the samples, being to our knowledge the first report of clarithromycin in edible fish muscle. Maximum Residual Limits were exceeded for at least one antibiotic in 82% of pacú, 57% of shad, 57% of trout and 50% of salmon samples. Chloramphenicol, furazolidone and nitrofurantoin (banned compounds in food items) were detected in 41%, 22% and 4% of the samples, respectively. Based on the estimated daily intake calculation, samples do not pose a serious risk to public health. Further investigation on the chronic impact and risk calculation of the mixture of antibiotics on the aquatic environment and human health is urgently needed.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANTIMICROBIALS
dc.subject
AQUACULTURE
dc.subject
FOOD SAFETY
dc.subject
HUMAN HEALTH RISK
dc.subject
UPLC-MS/MS
dc.subject.classification
Química Analítica
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Multiantibiotic residues in commercial fish from Argentina. The presence of mixtures of antibiotics in edible fish, a challenge to health risk assessment
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-03-26T19:34:40Z
dc.journal.volume
332
dc.journal.pagination
1-10
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Griboff, Julieta. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Carrizo, Juan Cruz. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bonansea, Rocio Ines. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina
dc.description.fil
Fil: Valdés, María Eugenia. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Amé, María Valeria. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814620312425
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.127380
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