Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Golowczyc, Marina Alejandra
dc.contributor.author
Silva, J.
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela
dc.contributor.author
de Antoni, Graciela Liliana
dc.contributor.author
Teixeira, Paula Mariana
dc.date.available
2021-07-14T11:58:04Z
dc.date.issued
2010-02
dc.identifier.citation
Golowczyc, Marina Alejandra; Silva, J.; Abraham, Analia Graciela; de Antoni, Graciela Liliana; Teixeira, Paula Mariana; Preservation of probiotic strains isolated from kefir by spray drying; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Letters in Applied Microbiology; 50; 1; 2-2010; 7-12
dc.identifier.issn
0266-8254
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/136055
dc.description.abstract
Aims: This work aims to investigate the survival of Lactobacillus kefir CIDCA 8348, Lactobacillus plantarum CIDCA 83114 and Saccharomyces lipolytica CIDCA 812, all isolated from kefir, during spray drying and subsequent storage. Methods and Results: Micro-organisms were grown in De Man, Rogosa, Sharpe (MRS) or yeast medium (YM) medium and harvested in the stationary phase of growth. The thermotolerance in skim milk (D and Z values), the survival of spray drying at different outlet air temperatures and subsequent storage in different conditions during 150 days were studied. The resistance to the heat treatments was higher in Lact. plantarum compared to Lact. kefir and S. lipolytica. The three micro-organisms studied varied considerably in their ability to survive to spray drying processes. Lactobacillus plantarum showed the highest survival rate for all the tested outlet air temperatures and also to the further storage in the dried state. The survival rates of Lact. kefir and S. lipolytica through drying and subsequent storage in the dried state decreased when the drying outlet air temperatures increased. Conclusions: Spray drying is a suitable method to preserve micro-organisms isolated from kefir grains. A high proportion of cells were still viable after 80 days of storage at refrigerated temperatures Significance and Impact of Study: It is the first report about spray-dried probiotic strains isolated from kefir grain and contributes to the knowledge about these micro-organisms for their future application in novel dehydrated products.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
KEFIR
dc.subject
LACTOBACILLUS SPP.
dc.subject
SPRAY DRYING
dc.subject
SURVIVAL
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Preservation of probiotic strains isolated from kefir by spray drying
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-06-30T13:32:15Z
dc.journal.volume
50
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
7-12
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Golowczyc, Marina Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Silva, J.. Universidad Católica Portuguesa. Escuela Superior de Biotecnología; Portugal
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: de Antoni, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Teixeira, Paula Mariana. Universidad Católica Portuguesa. Escuela Superior de Biotecnología; Portugal
dc.journal.title
Letters in Applied Microbiology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/j.1472-765X.2009.02759.x
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://bit.ly/2UJG6iO
Archivos asociados