Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Santos, Maria Victoria  
dc.contributor.author
Vampa, Victoria Cristina  
dc.contributor.author
Califano, Alicia Noemi  
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet  
dc.date.available
2021-07-13T12:22:49Z  
dc.date.issued
2010-09  
dc.identifier.citation
Santos, Maria Victoria; Vampa, Victoria Cristina; Califano, Alicia Noemi; Zaritzky, Noemi Elisabet; Numerical simulations of chilling and freezing processes applied to bakery products in irregularly 3D geometries; Elsevier; Journal of Food Engineering; 100; 1; 9-2010; 32-42  
dc.identifier.issn
0260-8774  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/135925  
dc.description.abstract
Finite element algorithms implemented in numerical codes were developed by the authors for irregular 3D food systems, to simulate: (i) the chilling process considering domains of different thermo-physical properties, and (ii) the freezing operation using a combined enthalpy and Kirchhoff transformation. The specific heat of the food materials were measured using Differential Scanning Calorimetry and the heat transfer coefficients of the low temperature equipments were determined; this information was further used as inputs in the model. The numerical solutions, previously validated with analytical solutions, were compared to experimental time–temperature curves using different bakery products for chilling and freezing. A good agreement between measurements and model predictions were obtained in all cases. In the complex freezing process the application of the enthalpy–Kirchhoff formulation decreased the computational efforts improving the rate of convergence and the execution speed with respect to the commercial softwares. The codes were applied to determine the required time–temperature conditions for food chilling and freezing.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BAKERY PRODUCTS  
dc.subject
CHILLING  
dc.subject
ENTHALPY  
dc.subject
FINITE ELEMENT METHOD  
dc.subject
FREEZING  
dc.subject
IRREGULAR DOMAINS  
dc.subject
KIRCHHOFF TRANSFORMATION  
dc.subject
NUMERICAL SIMULATIONS  
dc.subject.classification
Otras Ingeniería Química  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Numerical simulations of chilling and freezing processes applied to bakery products in irregularly 3D geometries  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-06-30T13:31:59Z  
dc.identifier.eissn
1873-5770  
dc.journal.volume
100  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
32-42  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Santos, Maria Victoria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vampa, Victoria Cristina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Califano, Alicia Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Engineering  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2010.03.024  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://bit.ly/3ecpUxl