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dc.contributor.author
Pellicer, Karina  
dc.contributor.author
Copes, Julio Alberto  
dc.contributor.author
Giannuzzi, Leda  
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet  
dc.date.available
2021-07-13T12:09:32Z  
dc.date.issued
2011-10  
dc.identifier.citation
Pellicer, Karina; Copes, Julio Alberto; Giannuzzi, Leda; Zaritzky, Noemi Elisabet; Behavior of Listeria monocytogenes type1 355/98 (85) in meat emulsions as affected by temperature, pH, water activity, fat and microbial preservatives; Elsevier; Food Control; 22; 10; 10-2011; 1573-1581  
dc.identifier.issn
0956-7135  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/135922  
dc.description.abstract
The aim of this work was to analyze the effect of temperature (10–30 °C), fat content (20–50%), sodium chloride (2.5–5.0%) and preservative concentrations: sodium nitrite (0–150 ppm), lactic acid (50–500 mM) and nisin (0–100 IU/g (international units per gram)) on the growth of Listeria monocytogenes in a meat emulsion system. Individual and simultaneous effects of the parameters were tested and the results were mathematical modeled; inhibition indexes were calculated in each case. The addition of 7.5% NaCI inhibited the growth of L. monocytogenes at 20 and 30 °C, however, at 10 °C, microbial counts reached approximately 106 CFU/g. The addition of 50 mM of lactic acid to obtain a pH ≤ 5 inhibited the growth of L. monocytogenes. The combinations of lactic acid with sodium nitrite or with nisin showed an enhancement of the inhibitory effect. However, considering the low toxicity of nisin, the combination of lactic acid (50 mM) and nisin (20 IU/g) would be more acceptable in the prevention of the growth of Listeria monocytogenes.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
LACTIC ACID  
dc.subject
LISTERIA MONOCYTOGENES  
dc.subject
MEAT EMULSION  
dc.subject
NISIN  
dc.subject
SODIUM CHLORIDE  
dc.subject
SODIUM NITRITE  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Veterinarias  
dc.subject.classification
Ciencias Veterinarias  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Behavior of Listeria monocytogenes type1 355/98 (85) in meat emulsions as affected by temperature, pH, water activity, fat and microbial preservatives  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-06-30T13:31:21Z  
dc.identifier.eissn
1873-7129  
dc.journal.volume
22  
dc.journal.number
10  
dc.journal.pagination
1573-1581  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Pellicer, Karina. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Cs.veterinarias. Departamento de Epizootiología y Salud Publica. Cátedra de Tecnología y Sanidad de Los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Copes, Julio Alberto. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Cs.veterinarias. Departamento de Epizootiología y Salud Publica. Cátedra de Tecnología y Sanidad de Los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Giannuzzi, Leda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina  
dc.journal.title
Food Control  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://bit.ly/3kbtCuY  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2011.03.013