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dc.contributor.author
Pellicer, Karina
dc.contributor.author
Copes, Julio Alberto
dc.contributor.author
Giannuzzi, Leda
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet
dc.date.available
2021-07-13T12:09:32Z
dc.date.issued
2011-10
dc.identifier.citation
Pellicer, Karina; Copes, Julio Alberto; Giannuzzi, Leda; Zaritzky, Noemi Elisabet; Behavior of Listeria monocytogenes type1 355/98 (85) in meat emulsions as affected by temperature, pH, water activity, fat and microbial preservatives; Elsevier; Food Control; 22; 10; 10-2011; 1573-1581
dc.identifier.issn
0956-7135
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/135922
dc.description.abstract
The aim of this work was to analyze the effect of temperature (10–30 °C), fat content (20–50%), sodium chloride (2.5–5.0%) and preservative concentrations: sodium nitrite (0–150 ppm), lactic acid (50–500 mM) and nisin (0–100 IU/g (international units per gram)) on the growth of Listeria monocytogenes in a meat emulsion system. Individual and simultaneous effects of the parameters were tested and the results were mathematical modeled; inhibition indexes were calculated in each case. The addition of 7.5% NaCI inhibited the growth of L. monocytogenes at 20 and 30 °C, however, at 10 °C, microbial counts reached approximately 106 CFU/g. The addition of 50 mM of lactic acid to obtain a pH ≤ 5 inhibited the growth of L. monocytogenes. The combinations of lactic acid with sodium nitrite or with nisin showed an enhancement of the inhibitory effect. However, considering the low toxicity of nisin, the combination of lactic acid (50 mM) and nisin (20 IU/g) would be more acceptable in the prevention of the growth of Listeria monocytogenes.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
LACTIC ACID
dc.subject
LISTERIA MONOCYTOGENES
dc.subject
MEAT EMULSION
dc.subject
NISIN
dc.subject
SODIUM CHLORIDE
dc.subject
SODIUM NITRITE
dc.subject.classification
Otras Ciencias Veterinarias
dc.subject.classification
Ciencias Veterinarias
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Behavior of Listeria monocytogenes type1 355/98 (85) in meat emulsions as affected by temperature, pH, water activity, fat and microbial preservatives
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-06-30T13:31:21Z
dc.identifier.eissn
1873-7129
dc.journal.volume
22
dc.journal.number
10
dc.journal.pagination
1573-1581
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Pellicer, Karina. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Cs.veterinarias. Departamento de Epizootiología y Salud Publica. Cátedra de Tecnología y Sanidad de Los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Copes, Julio Alberto. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Cs.veterinarias. Departamento de Epizootiología y Salud Publica. Cátedra de Tecnología y Sanidad de Los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Giannuzzi, Leda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
dc.journal.title
Food Control
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://bit.ly/3kbtCuY
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2011.03.013
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