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dc.contributor.author
Sangoi, Emmanuel
dc.contributor.author
Sanseverinatti, Carlos Ignacio
dc.contributor.author
Clementi, Luis Alberto
dc.contributor.author
Vega, Jorge Ruben
dc.date.available
2021-07-11T20:31:30Z
dc.date.issued
2021-04
dc.identifier.citation
Sangoi, Emmanuel; Sanseverinatti, Carlos Ignacio; Clementi, Luis Alberto; Vega, Jorge Ruben; A Bayesian bias updating procedure for automatic adaptation of soft sensors; Pergamon-Elsevier Science Ltd; Computers and Chemical Engineering; 147; 4-2021; 1-8
dc.identifier.issn
0098-1354
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/135792
dc.description.abstract
Straightforward bias updating procedures for online adjustment of soft sensors (SS) are of interest for industrial processes in which quality or production variables cannot be measured online. This work proposes a Bayesian strategy for automatically updating the bias of a SS from: (i) online measurements of typical process variables and (ii) sporadic laboratory measurements of the critical variable to be estimated. The method continuously monitors the mean and standard deviation of the prediction error (i.e., the difference between the laboratory value and the SS output), and self-adapt the bias without requiring the adjustment of additional parameters. The proposal was evaluated on the basis of simulated examples of an industrial continuous process for the production of Styrene-Butadiene Rubber. The estimates are similar to those obtained with classical methods after optimizing their parameters. Moreover, the bias obtained with the Bayesian approach is preferable in the industrial practice due to its lower variability.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Pergamon-Elsevier Science Ltd
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BAYESIAN INFERENCE
dc.subject
BIAS UPDATING
dc.subject
CONTINUOUS PROCESS
dc.subject
SOFT SENSOR
dc.subject.classification
Sistemas de Automatización y Control
dc.subject.classification
Ingeniería Eléctrica, Ingeniería Electrónica e Ingeniería de la Información
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
A Bayesian bias updating procedure for automatic adaptation of soft sensors
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-07-01T17:32:40Z
dc.journal.volume
147
dc.journal.pagination
1-8
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Sangoi, Emmanuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sanseverinatti, Carlos Ignacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Clementi, Luis Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vega, Jorge Ruben. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina
dc.journal.title
Computers and Chemical Engineering
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0098135421000284
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.compchemeng.2021.107250
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