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dc.contributor.author
Pok, Paula Sol
dc.contributor.author
García Londoño, Víctor Alonso
dc.contributor.author
Vicente, Sebastián
dc.contributor.author
Romero, Stella Maris
dc.contributor.author
Pacín, Ana
dc.contributor.author
Tolaba, Marcela
dc.contributor.author
Alzamora, Stella Maris
dc.contributor.author
Resnik, Silvia Liliana
dc.date.available
2021-07-08T18:49:17Z
dc.date.issued
2020-07
dc.identifier.citation
Pok, Paula Sol; García Londoño, Víctor Alonso; Vicente, Sebastián; Romero, Stella Maris; Pacín, Ana; et al.; Evaluation of citrus flavonoids against Aspergillus parasiticus in maize: Aflatoxins reduction and ultrastructure alterations; Elsevier; Food Chemistry; 318; 7-2020; 1-8
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/135752
dc.description.abstract
In this study, the effects of citrus flavonoids naringin (NAR), neohesperidin (NEO) and quercetin (QUER) on aflatoxins accumulation by a selected Aspergillus parasiticus strain in maize at 0.95 aw were studied by response surface methodology using a Box-Behnken design. Multiple response optimization was applied to simultaneously minimize the contamination with aflatoxins (AFs) B1, G1, B2 and G2. The application of the optimal mixture in maize at 0.95 aw (0.39 mM NAR, 0.24 mM NEO and 0.40 mM QUER) reduced from 85% to 100% AFs accumulation. The same mixture at 0.98 aw, led to a reduction in AFs accumulation that ranged from 93% to 98%. Ultrastructure alterations of cellular membranes and walls in A. parasiticus, evidenced by transmission electron microscopy images, were severe and depended on the type of flavonoid and their combination. Flavonoid mixtures may provide an environmentally friendly alternative for decreasing AFs accumulation in stored maize, replacing synthetic compounds.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
NARINGIN
dc.subject
NEOHESPERIDIN
dc.subject
QUERCETIN
dc.subject
ASPERGILLUS PARASITICUS
dc.subject
NARINGIN
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Evaluation of citrus flavonoids against Aspergillus parasiticus in maize: Aflatoxins reduction and ultrastructure alterations
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-04-28T21:37:45Z
dc.journal.volume
318
dc.journal.pagination
1-8
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Pok, Paula Sol. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: García Londoño, Víctor Alonso. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina. Fundación de Investigaciones Científicas "Teresa Benedicta de la Cruz"; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vicente, Sebastián. Fundación de Investigaciones Científicas "Teresa Benedicta de la Cruz"; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Romero, Stella Maris. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pacín, Ana. Fundación de Investigaciones Científicas "Teresa Benedicta de la Cruz"; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tolaba, Marcela. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alzamora, Stella Maris. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Resnik, Silvia Liliana. Fundación de Investigaciones Científicas "Teresa Benedicta de la Cruz"; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Universidad de Belgrano. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0308814620302740
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.126414
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