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dc.contributor.author
Rodríguez Arzuaga, Mariana
dc.contributor.author
Aalaei, Kataneh
dc.contributor.author
Felix da Silva, Denise
dc.contributor.author
Barjon, Sylvain
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela
dc.contributor.author
Ahrné, Lilia
dc.date.available
2021-07-08T12:15:33Z
dc.date.issued
2021-02
dc.identifier.citation
Rodríguez Arzuaga, Mariana; Aalaei, Kataneh; Felix da Silva, Denise; Barjon, Sylvain; Añon, Maria Cristina; et al.; Infant milk formulae processing: Effect of wet-mix total solids and heat treatment temperature on rheological, emulsifying and nutritional properties; Elsevier; Journal of Food Engineering; 290; 2-2021; 1-9
dc.identifier.issn
0260-8774
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/135697
dc.description.abstract
This study investigated the effects of total solids (TS) in the wet-mix and pasteurisation temperature on the whey protein (WP) denaturation, rheological behaviour, emulsifying properties and available lysine content of a model infant milk formula (IMF). IMF with 50% or 60% (w/w) TS were produced by wet-mix process and pasteurised at 75 °C or 100 °C for 18 s. Measurements were taken after dispersion, pasteurisation, homogenisation and spray-drying of wet-mix. Pasteurisation at 100 °C caused extensive WP denaturation (above 80%) and increased the viscosity. Available lysine content was 52% higher in powdered IMF obtained from wet-mixes pasteurised at 75 °C compared to 100 °C. A significant reduction in energy consumption could be achieved by producing IMF from 60% TS wet-mixes pasteurised at 75 °C, while obtaining powders with less than 7% WP denaturation, no loss of available lysine during processing and post-reconstitution stability for 2 h.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
DENATURATION
dc.subject
DRY MATTER
dc.subject
ENERGY CONSUMPTION
dc.subject
LYSINE
dc.subject
PASTEURISATION
dc.subject
VISCOSITY
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Infant milk formulae processing: Effect of wet-mix total solids and heat treatment temperature on rheological, emulsifying and nutritional properties
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-07-01T14:27:29Z
dc.identifier.eissn
1873-5770
dc.journal.volume
290
dc.journal.pagination
1-9
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Rodríguez Arzuaga, Mariana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad de Copenhagen; Dinamarca
dc.description.fil
Fil: Aalaei, Kataneh. Universidad de Copenhagen; Dinamarca
dc.description.fil
Fil: Felix da Silva, Denise. Universidad de Copenhagen; Dinamarca
dc.description.fil
Fil: Barjon, Sylvain. Universidad de Copenhagen; Dinamarca
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ahrné, Lilia. Universidad de Copenhagen; Dinamarca
dc.journal.title
Journal of Food Engineering
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://bit.ly/3yuE9W4
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2020.110194
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