Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Ortega, Florencia
dc.contributor.author
Arce, Valeria Beatriz
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra
dc.date.available
2021-07-08T12:13:15Z
dc.date.issued
2021-01
dc.identifier.citation
Ortega, Florencia; Arce, Valeria Beatriz; Garcia, Maria Alejandra; Nanocomposite starch-based films containing silver nanoparticles synthesized with lemon juice as reducing and stabilizing agent; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 252; 1-2021; 1-9
dc.identifier.issn
0144-8617
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/135696
dc.description.abstract
Silver nanoparticles (AgNP L) synthesis using the active compounds of lemon juice was optimized. The obtained nanoparticles were included in starch-based film formulations, studying the relevant properties that condition their application in the packaging area. The optimized conditions for AgNP L’ synthesis were 30 min at 90 °C, which led to the lowest nanoparticle size (5.5 nm) with the highest associated stability (ζ= −29.5 mV) up to 90 days. Nanocomposite films resulted with an orange tone that increased with AgNP L concentration (14.3–143 ppm). Water vapor permeability decreased while tensile mechanical resistance increased up to an aggregate of 71.5 ppm of AgNP L, indicating the nanoparticles’ reinforcement of the polymer matrix. Besides, the citric acid content provided by lemon juice also affected the starch-based relevant film properties. Regarding antimicrobial capacity, a synergic effect between active compounds of lemon juice and silver nanoparticles was evidenced, being Salmonella spp. the most sensitive bacteria.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
GREEN SYNTHESIS USING LEMON JUICE
dc.subject
MECHANICAL RESISTANCE AND BARRIER PROPERTIES
dc.subject
NANOCOMPOSITE FILMS
dc.subject
NANOPARTICLES SYNTHESIS OPTIMIZATION
dc.subject
SILVER NANOPARTICLES
dc.subject.classification
Nano-materiales
dc.subject.classification
Nanotecnología
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Nanocomposite starch-based films containing silver nanoparticles synthesized with lemon juice as reducing and stabilizing agent
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-07-01T14:27:17Z
dc.identifier.eissn
1879-1344
dc.journal.volume
252
dc.journal.pagination
1-9
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Ortega, Florencia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Arce, Valeria Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigaciones Ópticas. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones Ópticas. Universidad Nacional de La Plata. Centro de Investigaciones Ópticas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://bit.ly/3AF8R0I
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2020.117208
Archivos asociados