Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Ortega, Florencia  
dc.contributor.author
Arce, Valeria Beatriz  
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra  
dc.date.available
2021-07-08T12:13:15Z  
dc.date.issued
2021-01  
dc.identifier.citation
Ortega, Florencia; Arce, Valeria Beatriz; Garcia, Maria Alejandra; Nanocomposite starch-based films containing silver nanoparticles synthesized with lemon juice as reducing and stabilizing agent; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 252; 1-2021; 1-9  
dc.identifier.issn
0144-8617  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/135696  
dc.description.abstract
Silver nanoparticles (AgNP L) synthesis using the active compounds of lemon juice was optimized. The obtained nanoparticles were included in starch-based film formulations, studying the relevant properties that condition their application in the packaging area. The optimized conditions for AgNP L’ synthesis were 30 min at 90 °C, which led to the lowest nanoparticle size (5.5 nm) with the highest associated stability (ζ= −29.5 mV) up to 90 days. Nanocomposite films resulted with an orange tone that increased with AgNP L concentration (14.3–143 ppm). Water vapor permeability decreased while tensile mechanical resistance increased up to an aggregate of 71.5 ppm of AgNP L, indicating the nanoparticles’ reinforcement of the polymer matrix. Besides, the citric acid content provided by lemon juice also affected the starch-based relevant film properties. Regarding antimicrobial capacity, a synergic effect between active compounds of lemon juice and silver nanoparticles was evidenced, being Salmonella spp. the most sensitive bacteria.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
GREEN SYNTHESIS USING LEMON JUICE  
dc.subject
MECHANICAL RESISTANCE AND BARRIER PROPERTIES  
dc.subject
NANOCOMPOSITE FILMS  
dc.subject
NANOPARTICLES SYNTHESIS OPTIMIZATION  
dc.subject
SILVER NANOPARTICLES  
dc.subject.classification
Nano-materiales  
dc.subject.classification
Nanotecnología  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Nanocomposite starch-based films containing silver nanoparticles synthesized with lemon juice as reducing and stabilizing agent  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-07-01T14:27:17Z  
dc.identifier.eissn
1879-1344  
dc.journal.volume
252  
dc.journal.pagination
1-9  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Ortega, Florencia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Arce, Valeria Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigaciones Ópticas. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones Ópticas. Universidad Nacional de La Plata. Centro de Investigaciones Ópticas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://bit.ly/3AF8R0I  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2020.117208