Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Gimenez, Maria Belen  
dc.contributor.author
Graiver, Natalia Gisel  
dc.contributor.author
Giannuzzi, Leda  
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet  
dc.date.available
2021-07-06T18:28:40Z  
dc.date.issued
2021-03  
dc.identifier.citation
Gimenez, Maria Belen; Graiver, Natalia Gisel; Giannuzzi, Leda; Zaritzky, Noemi Elisabet; Treatment of beef with gaseous ozone: Physicochemical aspects and antimicrobial effects on heterotrophic microflora and listeria monocytogenes; Elsevier; Food Control; 121; 3-2021; 1-9  
dc.identifier.issn
0956-7135  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/135583  
dc.description.abstract
The treatment of beef with gaseous ozone (GO) was analyzed and the physicochemical characteristics (texture, lipid oxidation, surface color) and food safety (microbial growth of heterotrophic microflora and inoculated Listeria monocytogenes) were evaluated. Transient changes in ozone concentration within the chamber were mathematically modeled using a non-stationary mass balance. Ozone pulses were applied and treatment intensities were evaluated in each case. GO treatment prolonged refrigerated storage of vacuum packed beef. Long periods of exposure to ozone (>10 min) negatively affected the red color and oxidative rancidity. The most effective treatments to control microbial flora were ozone pulses ranging between 5 and 10 min duration every 30 min for 5 h using 280 mg O3 m−3; these treatments allowed the reduction of more than 1 logarithmic cycle the counts of the natural flora in beef (lactic acid bacteria, mesophilic and enterobacteriaceae), maintaining oxidative stability and adequate physicochemical parameters. Additionally these low doses of GO decreased the counts of inoculated L. monocytogenes (102 CFU g tissue−1) to values below the detection limit for 16 days at 4 °C limiting its growth during refrigerated storage. The use of GO in beef products allows the control of microbial growth during refrigerated storage maintaining high quality parameters.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
FOOD SAFETY  
dc.subject
GASEOUS OZONATION  
dc.subject
LISTERIA MONOCYTOGENES  
dc.subject
OXIDIZING AGENT  
dc.subject
SLICED BEEF PRODUCT  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Treatment of beef with gaseous ozone: Physicochemical aspects and antimicrobial effects on heterotrophic microflora and listeria monocytogenes  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-07-01T14:27:35Z  
dc.identifier.eissn
1873-7129  
dc.journal.volume
121  
dc.journal.pagination
1-9  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Gimenez, Maria Belen. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Graiver, Natalia Gisel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Giannuzzi, Leda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.journal.title
Food Control  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0956713520305181  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2020.107602