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dc.contributor.author
Lopez, Olivia Valeria
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra
dc.contributor.author
Villar, Marcelo Armando
dc.contributor.author
Gentili, A.
dc.contributor.author
Rodríguez, M. S.
dc.contributor.author
Albertengo, L.
dc.date.available
2017-03-06T14:29:34Z
dc.date.issued
2014-06
dc.identifier.citation
Lopez, Olivia Valeria; Garcia, Maria Alejandra; Villar, Marcelo Armando; Gentili, A.; Rodríguez, M. S.; et al.; Thermo-compression of biodegradable thermoplastic corn starch films containing chitin and chitosan; Elsevier; LWT - Food Science and Technology; 57; 1; 6-2014; 106-115
dc.identifier.issn
0023-6438
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/13541
dc.description.abstract
Films based on thermoplastic corn starch (TPS) and chitosan/chitin were obtained by melt-mixing and thermo-compression. Chitosan and chitin incorporation to TPS matrix induced some structural modifications due mainly to the interactions between starch hydroxyl and chitosan/chitin amino groups. Crystallinity degree of TPS films was increased with biopolymers incorporation. Enthalpy melting values for TPSechitosan/chitin films resulted lower than those corresponding to TPS control ones. Films had homogeneous and smooth surfaces, without pores and cracks and no glycerol migration was evidenced by Scanning Electronic Microscopy. Films fracture surfaces were uniform without the presence of unmelting starch granules neither chitosan/chitin agglomerates. Films with chitosan/chitin presented higher color, UV absorption capacity and opacity than TPS films. Addition of 10 g chitosan or chitin/100 g starch decreased 35 and 56% water vapor permeability, respectively. Biopolymers addition to TPS increased tensile strength and elastic modulus, and decreased elongation at break. Starch and glycerol rich domains where evidenced in TPS matrixes by Dynamic Mechanical Analysis. Finally, TPS-chitosan films reduced Staphylococcus aureus and Escherichia coli growth in the contact zone.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Thermoplastic Corn Starch Films with Chitosan And Chitin
dc.subject
Thermo-Compression
dc.subject
Structural Characterization
dc.subject
Barrier And Mechanical Properties
dc.subject
Antimicrobial Capacity
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Thermo-compression of biodegradable thermoplastic corn starch films containing chitin and chitosan
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-03-03T19:39:22Z
dc.journal.volume
57
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
106-115
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Ámsterdam
dc.description.fil
Fil: Lopez, Olivia Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones En Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingenieria Quimica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química (i); Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones En Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Villar, Marcelo Armando. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química (i); Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingenieria Quimica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gentili, A.. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Biología, Bioquímica y Farmacia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rodríguez, M. S.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Bahía Blanca. Instituto de Química del Sur; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Albertengo, L.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Bahía Blanca. Instituto de Química del Sur; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química; Argentina
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643814000413
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2014.01.024
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