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dc.contributor.author
Lopez, Olivia Valeria  
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra  
dc.contributor.author
Villar, Marcelo Armando  
dc.contributor.author
Gentili, A.  
dc.contributor.author
Rodríguez, M. S.  
dc.contributor.author
Albertengo, L.  
dc.date.available
2017-03-06T14:29:34Z  
dc.date.issued
2014-06  
dc.identifier.citation
Lopez, Olivia Valeria; Garcia, Maria Alejandra; Villar, Marcelo Armando; Gentili, A.; Rodríguez, M. S.; et al.; Thermo-compression of biodegradable thermoplastic corn starch films containing chitin and chitosan; Elsevier; LWT - Food Science and Technology; 57; 1; 6-2014; 106-115  
dc.identifier.issn
0023-6438  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/13541  
dc.description.abstract
Films based on thermoplastic corn starch (TPS) and chitosan/chitin were obtained by melt-mixing and thermo-compression. Chitosan and chitin incorporation to TPS matrix induced some structural modifications due mainly to the interactions between starch hydroxyl and chitosan/chitin amino groups. Crystallinity degree of TPS films was increased with biopolymers incorporation. Enthalpy melting values for TPSechitosan/chitin films resulted lower than those corresponding to TPS control ones. Films had homogeneous and smooth surfaces, without pores and cracks and no glycerol migration was evidenced by Scanning Electronic Microscopy. Films fracture surfaces were uniform without the presence of unmelting starch granules neither chitosan/chitin agglomerates. Films with chitosan/chitin presented higher color, UV absorption capacity and opacity than TPS films. Addition of 10 g chitosan or chitin/100 g starch decreased 35 and 56% water vapor permeability, respectively. Biopolymers addition to TPS increased tensile strength and elastic modulus, and decreased elongation at break. Starch and glycerol rich domains where evidenced in TPS matrixes by Dynamic Mechanical Analysis. Finally, TPS-chitosan films reduced Staphylococcus aureus and Escherichia coli growth in the contact zone.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Thermoplastic Corn Starch Films with Chitosan And Chitin  
dc.subject
Thermo-Compression  
dc.subject
Structural Characterization  
dc.subject
Barrier And Mechanical Properties  
dc.subject
Antimicrobial Capacity  
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Thermo-compression of biodegradable thermoplastic corn starch films containing chitin and chitosan  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-03-03T19:39:22Z  
dc.journal.volume
57  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
106-115  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Ámsterdam  
dc.description.fil
Fil: Lopez, Olivia Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones En Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingenieria Quimica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química (i); Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones En Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Villar, Marcelo Armando. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química (i); Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingenieria Quimica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gentili, A.. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Biología, Bioquímica y Farmacia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodríguez, M. S.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Bahía Blanca. Instituto de Química del Sur; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Albertengo, L.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Bahía Blanca. Instituto de Química del Sur; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química; Argentina  
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643814000413  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2014.01.024