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dc.contributor.author
Tironi, Valeria Anahi  
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina  
dc.date.available
2021-07-01T18:30:18Z  
dc.date.issued
2010-01  
dc.identifier.citation
Tironi, Valeria Anahi; Añon, Maria Cristina; Amaranth proteins as a source of antioxidant peptides: Effect of proteolysis; Elsevier Science; Food Research International; 43; 1; 1-2010; 315-322  
dc.identifier.issn
0963-9969  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/135305  
dc.description.abstract
The antioxidant activity of peptides present in the phosphate buffer-soluble fraction of: – Amaranthus mantegazzianus protein isolates (Is), – protein fractions (Albs, Globs, GlobPs and Gluts), alcalase hydrolysates of isolates (hydrolysis degree –HD-: 2.4% (IHls) and 30% (IHhs) and protein fractions (AlbHs, GlobHs, GlobPHs, and GlutHs) was investigated. Fractions separated by molecular exclusion chromatography were also analyzed. ABTS+. scavenging method showed the presence of antioxidant peptides in Is, Albs, Globs, and Gluts, being the last the one with the highest activity. No activity was detected in the GlobPs. After hydrolysis, the scavenging activity of all samples increased, especially at high HD. The GlobPs fraction presented the highest scavenging capacity after hydrolysis. Naturally-occurring peptides and polypeptides presented also the capacity to inhibit the linoleic acid oxidation, which was partially lost after hydrolysis. FPLC fractionation evidenced the appearance of <0.5 kDa active peptides due to the hydrolysis process. Results suggest the presence in the Is and IHhs of several peptides and polypeptides which can act as antioxidants by different mechanisms.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
AMARANTH  
dc.subject
ANTIOXIDANT ACTIVITY  
dc.subject
HYDROLYSIS  
dc.subject
PEPTIDES  
dc.subject
PROTEINS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Amaranth proteins as a source of antioxidant peptides: Effect of proteolysis  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-06-30T13:33:20Z  
dc.identifier.eissn
1873-7145  
dc.journal.volume
43  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
315-322  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Tironi, Valeria Anahi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Food Research International  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://bit.ly/3qEIgfo  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2009.10.001