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dc.contributor.author
Santos, Maria Victoria  
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet  
dc.contributor.author
Califano, Alicia Noemi  
dc.date.available
2021-07-01T18:06:06Z  
dc.date.issued
2010-02  
dc.identifier.citation
Santos, Maria Victoria; Zaritzky, Noemi Elisabet; Califano, Alicia Noemi; A control strategy to assure safety conditions in the thermal treatment of meat products using a numerical algorithms; Elsevier; Food Control; 21; 2; 2-2010; 191-197  
dc.identifier.issn
0956-7135  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/135296  
dc.description.abstract
A finite element computational code was programmed in Matlab language to establish time–temperature specifications, in order to assure thermal inactivation of Escherichia coli O157:H7 in black sausages, produced in small scale plants. Even though the heating system in these plants may have a temperature control operating on the gas burners, the immersion water temperature can decrease significantly if the load ratio (sausage/water mass) increases; the thermal inertia of the system makes it difficult to re-establish this temperature instantaneously. The effect of the ratio between the amount of thermally treated sausages and the heat capacity of the system, on the temperature drop in the water bath, was mathematically simulated and experimentally validated. Computer simulations were performed by coupling the numerical solution of the microscopic heat conduction equation in the product with the macroscopic heat balance, which considers the heat flux of the gas burners. The model satisfactorily predicted experimental time–temperature results (mean error less than 5%) and constitutes a useful tool for meat processors and plant operators since it allows to determine adequate time–temperature conditions as a function of load ratio and initial water temperature, combining the microbial lethality kinetics with the main program.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BLACK SAUSAGE  
dc.subject
ESCHERICHIA COLI O157:H7  
dc.subject
FINITE ELEMENT METHOD  
dc.subject
MEAT PRODUCTS  
dc.subject
MICROBIAL INACTIVATION  
dc.subject
PROCESS SIMULATION  
dc.subject
THERMAL PROCESSING  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
A control strategy to assure safety conditions in the thermal treatment of meat products using a numerical algorithms  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-06-30T13:33:22Z  
dc.identifier.eissn
1873-7129  
dc.journal.volume
21  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
191-197  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Santos, Maria Victoria. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Califano, Alicia Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Food Control  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://bit.ly/3yal3o0  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2009.05.009