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dc.contributor.author
Santos, Maria Victoria
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet
dc.contributor.author
Califano, Alicia Noemi
dc.date.available
2021-07-01T18:06:06Z
dc.date.issued
2010-02
dc.identifier.citation
Santos, Maria Victoria; Zaritzky, Noemi Elisabet; Califano, Alicia Noemi; A control strategy to assure safety conditions in the thermal treatment of meat products using a numerical algorithms; Elsevier; Food Control; 21; 2; 2-2010; 191-197
dc.identifier.issn
0956-7135
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/135296
dc.description.abstract
A finite element computational code was programmed in Matlab language to establish time–temperature specifications, in order to assure thermal inactivation of Escherichia coli O157:H7 in black sausages, produced in small scale plants. Even though the heating system in these plants may have a temperature control operating on the gas burners, the immersion water temperature can decrease significantly if the load ratio (sausage/water mass) increases; the thermal inertia of the system makes it difficult to re-establish this temperature instantaneously. The effect of the ratio between the amount of thermally treated sausages and the heat capacity of the system, on the temperature drop in the water bath, was mathematically simulated and experimentally validated. Computer simulations were performed by coupling the numerical solution of the microscopic heat conduction equation in the product with the macroscopic heat balance, which considers the heat flux of the gas burners. The model satisfactorily predicted experimental time–temperature results (mean error less than 5%) and constitutes a useful tool for meat processors and plant operators since it allows to determine adequate time–temperature conditions as a function of load ratio and initial water temperature, combining the microbial lethality kinetics with the main program.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BLACK SAUSAGE
dc.subject
ESCHERICHIA COLI O157:H7
dc.subject
FINITE ELEMENT METHOD
dc.subject
MEAT PRODUCTS
dc.subject
MICROBIAL INACTIVATION
dc.subject
PROCESS SIMULATION
dc.subject
THERMAL PROCESSING
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
A control strategy to assure safety conditions in the thermal treatment of meat products using a numerical algorithms
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-06-30T13:33:22Z
dc.identifier.eissn
1873-7129
dc.journal.volume
21
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
191-197
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Santos, Maria Victoria. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Califano, Alicia Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Food Control
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://bit.ly/3yal3o0
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2009.05.009
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