Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Reolon Costa, A.  
dc.contributor.author
Grando, M. F.  
dc.contributor.author
Cravero, Vanina Pamela  
dc.contributor.author
Almeida, A.  
dc.date.available
2017-03-03T20:59:52Z  
dc.date.issued
2015  
dc.identifier.citation
Reolon Costa, A.; Grando, M. F.; Cravero, Vanina Pamela; Almeida, A.; Selection of artichoke plants and analysis of correlation between quantitative traits for fresh consumption; Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Agriscientia; 32; 1; -1-2015; 67-76  
dc.identifier.issn
0327-6244  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/13521  
dc.description.abstract
The goals of the present study were to evaluate and select artichoke plants suitable for fresh consumption and to establish correlations between quantitative traits. Clones from 39 accessions were obtained from the germplasm collection of the University of Passo Fundo and evaluated for 17 quantitative and 3 qualitative traits. Data on quantitative traits were subjected to analysis of variance followed by a Tukey test at p<0.05 to compare averages, and correlations were analyzed using the Pearson product moment correlation coefficient. Significant differences were observed for 9 of the 17 quantitative traits analyzed, and 10 of the 39 accessions presented higher values for some of those traits than the remaining tested accessions. Significant correlations were observed between several traits and the capitulum yield, which makes indirect selection easier. For the qualitative traits, nine accessions were selected that presented circular head, violet colored bracts and absence of thorns, which are desirable traits for fresh consumption.  
dc.description.abstract
Los objetivos del presente estudio fueron evaluar y seleccionar plantas de alcachofa aptas para consumo en fresco y establecer correlaciones entre caracteres cuantitativos. Treinta y nueve accesiones pertenecientes a la colección de germoplasma de la Universidad de Passo Fundo fueron clonadas y luego evaluadas para 17 caracteres cuantitativos y 3 cualitativos. Los datos correspondientes a los caracteres cuantitativos fueron sometidos a análisis de varianza seguido por una prueba comparación de valores medios de Tukey (p<0,05); las correlaciones fueron analizadas utilizando el coeficiente de correlación de Pearson. Se observaron diferencias significativas para 9 de los 17 caracteres cuantitativos analizados y 10 de las 39 accesiones mostraron elevados valores para algunos de esos caracteres. Se observaron valores significativos de correlación entre varios caracteres y el rendimiento, lo que facilita la selección indirecta. Considerando los caracteres cualitativos, se seleccionaron nueve accesiones por presentar capítulo esférico, brácteas violetas y ausencia de espinas, las cuales son características deseables para el consumo en fresco.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Artichoke  
dc.subject
Fresh Consumption  
dc.subject
Quantitative Traits  
dc.subject.classification
Agricultura  
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Selection of artichoke plants and analysis of correlation between quantitative traits for fresh consumption  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-02-23T13:57:50Z  
dc.identifier.eissn
1668-298X  
dc.journal.volume
32  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
67-76  
dc.journal.pais
Argentina  
dc.journal.ciudad
Córdoba  
dc.description.fil
Fil: Reolon Costa, A.. Universidade de Passo Fundo; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Grando, M. F.. Universidade de Passo Fundo; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Cravero, Vanina Pamela. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Almeida, A.. Universidade de Passo Fundo; Brasil  
dc.journal.title
Agriscientia  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.agriscientia.unc.edu.ar/volumenes/pdf/v32n01a06.pdf  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://ref.scielo.org/r7mnrd