Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Reolon Costa, A.
dc.contributor.author
Grando, M. F.
dc.contributor.author
Cravero, Vanina Pamela
dc.contributor.author
Almeida, A.
dc.date.available
2017-03-03T20:59:52Z
dc.date.issued
2015
dc.identifier.citation
Reolon Costa, A.; Grando, M. F.; Cravero, Vanina Pamela; Almeida, A.; Selection of artichoke plants and analysis of correlation between quantitative traits for fresh consumption; Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Agriscientia; 32; 1; -1-2015; 67-76
dc.identifier.issn
0327-6244
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/13521
dc.description.abstract
The goals of the present study were to evaluate and select artichoke plants suitable for fresh consumption and to establish correlations between quantitative traits. Clones from 39 accessions were obtained from the germplasm collection of the University of Passo Fundo and evaluated for 17 quantitative and 3 qualitative traits. Data on quantitative traits were subjected to analysis of variance followed by a Tukey test at p<0.05 to compare averages, and correlations were analyzed using the Pearson product moment correlation coefficient. Significant differences were observed for 9 of the 17 quantitative traits analyzed, and 10 of the 39 accessions presented higher values for some of those traits than the remaining tested accessions. Significant correlations were observed between several traits and the capitulum yield, which makes indirect selection easier. For the qualitative traits, nine accessions were selected that presented circular head, violet colored bracts and absence of thorns, which are desirable traits for fresh consumption.
dc.description.abstract
Los objetivos del presente estudio fueron evaluar y seleccionar plantas de alcachofa aptas para consumo en fresco y establecer correlaciones entre caracteres cuantitativos. Treinta y nueve accesiones pertenecientes a la colección de germoplasma de la Universidad de Passo Fundo fueron clonadas y luego evaluadas para 17 caracteres cuantitativos y 3 cualitativos. Los datos correspondientes a los caracteres cuantitativos fueron sometidos a análisis de varianza seguido por una prueba comparación de valores medios de Tukey (p<0,05); las correlaciones fueron analizadas utilizando el coeficiente de correlación de Pearson. Se observaron diferencias significativas para 9 de los 17 caracteres cuantitativos analizados y 10 de las 39 accesiones mostraron elevados valores para algunos de esos caracteres. Se observaron valores significativos de correlación entre varios caracteres y el rendimiento, lo que facilita la selección indirecta. Considerando los caracteres cualitativos, se seleccionaron nueve accesiones por presentar capítulo esférico, brácteas violetas y ausencia de espinas, las cuales son características deseables para el consumo en fresco.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Artichoke
dc.subject
Fresh Consumption
dc.subject
Quantitative Traits
dc.subject.classification
Agricultura
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Selection of artichoke plants and analysis of correlation between quantitative traits for fresh consumption
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-02-23T13:57:50Z
dc.identifier.eissn
1668-298X
dc.journal.volume
32
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
67-76
dc.journal.pais
Argentina
dc.journal.ciudad
Córdoba
dc.description.fil
Fil: Reolon Costa, A.. Universidade de Passo Fundo; Brasil
dc.description.fil
Fil: Grando, M. F.. Universidade de Passo Fundo; Brasil
dc.description.fil
Fil: Cravero, Vanina Pamela. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Almeida, A.. Universidade de Passo Fundo; Brasil
dc.journal.title
Agriscientia
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.agriscientia.unc.edu.ar/volumenes/pdf/v32n01a06.pdf
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://ref.scielo.org/r7mnrd
Archivos asociados