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dc.contributor.author
Lopez, Olivia Valeria
dc.contributor.author
Castillo, Luciana Andrea
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet
dc.contributor.author
Barbosa, Silvia Elena
dc.contributor.author
Villar, Marcelo Armando
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra
dc.date.available
2017-03-01T21:41:25Z
dc.date.issued
2015-02
dc.identifier.citation
Lopez, Olivia Valeria; Castillo, Luciana Andrea; Zaritzky, Noemi Elisabet; Barbosa, Silvia Elena; Villar, Marcelo Armando; et al.; Talc nanoparticles influence on thermoplastic corn starch film properties; Elsevier; Procedia Materials Science; 8; 8; 2-2015; 338-345
dc.identifier.issn
2211-8128
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/13458
dc.description.abstract
Nanocomposite films of TPS with talc particles were obtained by thermo-compression in order to study the effect of this filler on structure, optical, and thermal properties. TPS-talc films showed good appearance and homogeneous thickness. Talc addition increased the amount of rigid phase of nanocomposite films, thus their cross-sections resulted more irregular than those of TPS ones. Talc preferential orientation within matrix and good compatibility between particles and TPS were evidenced. TEM observation showed scattered randomly dispersed individual talc platelets. Matrix crystallinity degree was not significantly affected by particles presence. Nanocomposite films were optically transparent due to the laminar morphology and nanosized particles. Materials microstructure presented glycerol- and starch-rich domains. Talc incorporation higher than 3 % w/w increased softening resistance of nanocomposites as stated by DMA assays. TPS relaxation temperature of glycerol-rich phase was shifted to higher values since talc nanoparticles reduce starch chains mobility.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Thermoplastic Corn Starch
dc.subject
Talc Nanoparticles
dc.subject
Films
dc.subject
Microstructural Characterization
dc.subject.classification
Nano-materiales
dc.subject.classification
Nanotecnología
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Talc nanoparticles influence on thermoplastic corn starch film properties
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-03-01T17:49:10Z
dc.journal.volume
8
dc.journal.number
8
dc.journal.pagination
338-345
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Ámsterdam
dc.description.fil
Fil: Lopez, Olivia Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Castillo, Luciana Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Barbosa, Silvia Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Villar, Marcelo Armando. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Procedia Materials Science
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211812815000838
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.mspro.2015.04.082
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