Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Tarifa, Maria Clara  
dc.contributor.author
Piqueras, Cristian Martin  
dc.contributor.author
Genovese, Diego Bautista  
dc.contributor.author
Brugnoni, Lorena Inés  
dc.date.available
2021-06-16T11:52:13Z  
dc.date.issued
2021-05-15  
dc.identifier.citation
Tarifa, Maria Clara; Piqueras, Cristian Martin; Genovese, Diego Bautista; Brugnoni, Lorena Inés; Microencapsulation of Lactobacillus casei and Lactobacillus rhamnosus in pectin and pectin-inulin microgel particles: Effect on bacterial survival under storage conditions; Elsevier Science; International Journal of Biological Macromolecules; 179; 15-5-2021; 457-465  
dc.identifier.issn
0141-8130  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/133969  
dc.description.abstract
The main objective of the research was to evaluate the performance of synbiotic delivery systems using pectin microgels on the protection of two probiotic strains (Lactobacillus casei ATCC 393 and Lactobacillus rhamnosus strain GG [ATCC 53103]) to simulated gastrointestinal digestion (GD) and storage conditions (4 ± 1 °C) in a 42 days trial. Microgel particles were prepared by ionotropic gelation method and three variables were evaluated: incubation time (24 and 48 h), free vs encapsulated cells, and presence or absence of prebiotic (commercial and Jerusalem artichoke inulin). Results demonstrated an encapsulation efficiency of 96 ± 4% into particles with a mean diameter between 56 and 118 μm. The viability of encapsulated cells after 42 days storage stayed above 7 log units, being encapsulated cells in pectin-inulin microgels more resistant to GD compared to non-encapsulated cells or without prebiotics. In all cases incubation time influenced the strains' survival.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
GASTROINTESTINAL SURVIVAL  
dc.subject
INULIN  
dc.subject
LACTOBACILLUS  
dc.subject
MICROENCAPSULATION  
dc.subject
PECTIN HYDROGELS  
dc.subject
STORAGE CONDITIONS  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Microencapsulation of Lactobacillus casei and Lactobacillus rhamnosus in pectin and pectin-inulin microgel particles: Effect on bacterial survival under storage conditions  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-06-10T19:23:56Z  
dc.journal.volume
179  
dc.journal.pagination
457-465  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Tarifa, Maria Clara. Universidad Nacional de Rio Negro. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Piqueras, Cristian Martin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Genovese, Diego Bautista. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Brugnoni, Lorena Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto de Ciencias Biológicas y Biomédicas del Sur. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Biología, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Ciencias Biológicas y Biomédicas del Sur; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Biología, Bioquímica y Farmacia; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Biological Macromolecules  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0141813021005560  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2021.03.038