Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Tarifa, Maria Clara
dc.contributor.author
Piqueras, Cristian Martin
dc.contributor.author
Genovese, Diego Bautista
dc.contributor.author
Brugnoni, Lorena Inés
dc.date.available
2021-06-16T11:52:13Z
dc.date.issued
2021-05-15
dc.identifier.citation
Tarifa, Maria Clara; Piqueras, Cristian Martin; Genovese, Diego Bautista; Brugnoni, Lorena Inés; Microencapsulation of Lactobacillus casei and Lactobacillus rhamnosus in pectin and pectin-inulin microgel particles: Effect on bacterial survival under storage conditions; Elsevier Science; International Journal of Biological Macromolecules; 179; 15-5-2021; 457-465
dc.identifier.issn
0141-8130
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/133969
dc.description.abstract
The main objective of the research was to evaluate the performance of synbiotic delivery systems using pectin microgels on the protection of two probiotic strains (Lactobacillus casei ATCC 393 and Lactobacillus rhamnosus strain GG [ATCC 53103]) to simulated gastrointestinal digestion (GD) and storage conditions (4 ± 1 °C) in a 42 days trial. Microgel particles were prepared by ionotropic gelation method and three variables were evaluated: incubation time (24 and 48 h), free vs encapsulated cells, and presence or absence of prebiotic (commercial and Jerusalem artichoke inulin). Results demonstrated an encapsulation efficiency of 96 ± 4% into particles with a mean diameter between 56 and 118 μm. The viability of encapsulated cells after 42 days storage stayed above 7 log units, being encapsulated cells in pectin-inulin microgels more resistant to GD compared to non-encapsulated cells or without prebiotics. In all cases incubation time influenced the strains' survival.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
GASTROINTESTINAL SURVIVAL
dc.subject
INULIN
dc.subject
LACTOBACILLUS
dc.subject
MICROENCAPSULATION
dc.subject
PECTIN HYDROGELS
dc.subject
STORAGE CONDITIONS
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Microencapsulation of Lactobacillus casei and Lactobacillus rhamnosus in pectin and pectin-inulin microgel particles: Effect on bacterial survival under storage conditions
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-06-10T19:23:56Z
dc.journal.volume
179
dc.journal.pagination
457-465
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Tarifa, Maria Clara. Universidad Nacional de Rio Negro. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro; Argentina
dc.description.fil
Fil: Piqueras, Cristian Martin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Genovese, Diego Bautista. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Brugnoni, Lorena Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto de Ciencias Biológicas y Biomédicas del Sur. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Biología, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Ciencias Biológicas y Biomédicas del Sur; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Biología, Bioquímica y Farmacia; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Biological Macromolecules
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0141813021005560
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2021.03.038
Archivos asociados