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dc.contributor.author
Vanden Braber, Noelia Luciana
dc.contributor.author
Di Giorgio, Luciana
dc.contributor.author
Aminahuel, Carla Aylen
dc.contributor.author
Diaz Vergara, Ladislao Ivan
dc.contributor.author
Martin Costa, Amadeo Oscar
dc.contributor.author
Montenegro, Mariana Angélica
dc.contributor.author
Mauri, Adriana Noemi
dc.date.available
2021-06-11T19:59:34Z
dc.date.issued
2021-01
dc.identifier.citation
Vanden Braber, Noelia Luciana; Di Giorgio, Luciana; Aminahuel, Carla Aylen; Diaz Vergara, Ladislao Ivan; Martin Costa, Amadeo Oscar; et al.; Antifungal whey protein films activated with low quantities of water soluble chitosan; Elsevier; Food Hydrocolloids; 110; 106156; 1-2021; 1-10
dc.identifier.issn
0268-005X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/133736
dc.description.abstract
The aim of this work was to develop antifungal films from whey protein isolate (WPI) added with low quantities of a water soluble derivative of chitosan (WSCh), which was obtained through a Maillard reaction with glucosamine hydrochloride. Glycerol was used as plasticizer and sodium tripolyphosphate was added to neutralize WSCh charges, at a working pH of 6.4, to avoid coacervation due to the opposite charges interaction of both biopolymers. Nevertheless, this WSCh derivative also acted as a crosslinking agent mainly through hydrogen bonding with whey proteins, which generated a decrease in the films' solubility and elongation. Possibly a conformational change of the WPI proteins increased the films' surface hydrophobicity (with contact angles greater than 90°), but there were no increases in their mechanical resistance or in barrier to water vapor. WPI/WSCh films showed excellent fungistatic and barrier effects against the growth of fungus strains associated with food spoilage. Aspergillus niger was 100% inhibited when a suspension containing 1 × 103 spores/mL was inoculated on the films' surface (barrier effect), while Penicillium roqueforti was the strain more resistant to WSCh activity. The obtained results suggest interesting properties of these materials to use them as active edible coatings.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ACTIVE EDIBLE FILMS
dc.subject
ANTIFUNGAL AGENT
dc.subject
CROSSLINKING AGENT
dc.subject
WATER SOLUBLE CHITOSAN
dc.subject
WHEY PROTEIN ISOLATE
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Antifungal whey protein films activated with low quantities of water soluble chitosan
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-06-07T15:35:51Z
dc.journal.volume
110
dc.journal.number
106156
dc.journal.pagination
1-10
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Vanden Braber, Noelia Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina
dc.description.fil
Fil: Di Giorgio, Luciana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Aminahuel, Carla Aylen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina
dc.description.fil
Fil: Diaz Vergara, Ladislao Ivan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martin Costa, Amadeo Oscar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina
dc.description.fil
Fil: Montenegro, Mariana Angélica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Food Hydrocolloids
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2020.106156
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0268005X20313199
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