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dc.contributor.author
Colombo, Maria Laura
dc.contributor.author
Cimino, Cecilia Verónica
dc.contributor.author
Bruno, Mariela Anahí
dc.contributor.author
Hugo, Ayelen Amelia
dc.contributor.author
Liggieri, Constanza
dc.contributor.author
Fernández, Agustina
dc.contributor.author
Vairo Cavalli, Sandra Elizabeth
dc.date.available
2021-06-08T13:24:09Z
dc.date.issued
2021-03
dc.identifier.citation
Colombo, Maria Laura; Cimino, Cecilia Verónica; Bruno, Mariela Anahí; Hugo, Ayelen Amelia; Liggieri, Constanza; et al.; Artichoke cv. Francés flower extract as a rennet substitute: effect on textural, microstructural, microbiological, antioxidant properties, and sensory acceptance of miniature cheeses; John Wiley & Sons Ltd; Journal of the Science of Food and Agriculture; 101; 4; 3-2021; 1382-1388
dc.identifier.issn
0022-5142
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/133399
dc.description.abstract
BACKGROUND: The most common milk-clotting enzymes in the cheese industry are recombinant chymosins. Food naturalness is a factor underpinning consumers' food choice. For consumers who avoid food with ingredients from genetically modified organisms (GMOs), the use of vegetable-based rennet substitute in the cheese formulation may be a suitable solution. Artichokes that deviate from optimal products, when allowed to bloom due to flower protease composition, are excellent as raw material for vegetable rennet preparation. As enzymatic milk clotting exerts a significant impact on the characteristics of the final product, this product should be studied carefully. RESULTS: Mature flowers from unharvested artichokes (Cynara scolymus cv. Francés) that did not meet aesthetic standards for commercialization were collected and used to prepare a flower extract. This extract, as a coagulant preparation, enabled the manufacture of cheeses with distinctive characteristics compared with cheeses prepared with chymosin. Rennet substitution did not affect the actual yield but led to significant changes in dry matter yield, humidity, water activity, protein content, and color, and conferred antioxidant activity to the cheeses. The rennet substitution promoted significant modifications in springiness, and in the microstructure of the cheese, with a more porous protein matrix and an increment in the size of the fat globules. Both formulations showed a similar microbiota evolution pattern with excellent microbiological quality and good sensory acceptance. CONCLUSIONS: The rennet substitute studied here produced a cheese adapted to specific market segments that demand more natural and healthier products made with a commitment to the environment but well accepted by a general cheese consumer.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
John Wiley & Sons Ltd
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANTIOXIDANT ACTIVITY
dc.subject
CHEESE MICROSTRUCTURE
dc.subject
CHEESE TEXTURE
dc.subject
CYNARA SCOLYMUS
dc.subject
MICROBIOTA EVOLUTION
dc.subject
PLANT RENNET
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Artichoke cv. Francés flower extract as a rennet substitute: effect on textural, microstructural, microbiological, antioxidant properties, and sensory acceptance of miniature cheeses
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-06-04T17:03:46Z
dc.journal.volume
101
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
1382-1388
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Colombo, Maria Laura. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Laboratorio de Investigación de Proteínas Vegetales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cimino, Cecilia Verónica. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Laboratorio de Investigación de Proteínas Vegetales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bruno, Mariela Anahí. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Laboratorio de Investigación de Proteínas Vegetales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Hugo, Ayelen Amelia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Liggieri, Constanza. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Laboratorio de Investigación de Proteínas Vegetales; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fernández, Agustina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Laboratorio de Investigación de Proteínas Vegetales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vairo Cavalli, Sandra Elizabeth. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Laboratorio de Investigación de Proteínas Vegetales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina
dc.journal.title
Journal of the Science of Food and Agriculture
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.10749
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.10749
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