Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Sansinena, Marina Julia  
dc.contributor.author
Santos, Maria Victoria  
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet  
dc.contributor.author
Baeza, Rosa Isabel  
dc.contributor.author
Chirife, Jorge  
dc.date.available
2021-05-26T15:20:17Z  
dc.date.issued
2010-05  
dc.identifier.citation
Sansinena, Marina Julia; Santos, Maria Victoria; Zaritzky, Noemi Elisabet; Baeza, Rosa Isabel; Chirife, Jorge; Theroretical prediction of the effect of heat transfer parameters on cooling rates of liquid-filled plastic straws used for cryopreservation os spermatozoa; Cryo Letters; Cryo-letters; 31; 2; 5-2010; 120-129  
dc.identifier.issn
0143-2044  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/132562  
dc.description.abstract
Heat transfer plays a key role in cryopreservation of liquid semen in plastic straws. The effect of several parameters on the cooling rate of a liquid-filled polypropylene straw when plunged into liquid nitrogen was investigated using a theoretical model. The geometry of the straw containing the liquid was assimilated as two concentric finite cylinders of different materials: the fluid and the straw; the unsteady-state heat conduction equation for concentric cylinders was numerically solved. Parameters studied include external (convection) heat transfer coefficient (h), the thermal properties of straw manufacturing material and wall thickness. It was concluded that the single most important parameter affecting the cooling rate of a liquid column contained in a straw is the external heat transfer coefficient in LN2. Consequently, in order to attain maximum cooling rates, conditions have to be designed to obtain the highest possible heat transfer coefficient when the plastic straw is plunged in liquid nitrogen.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Cryo Letters  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Theoretical  
dc.subject
Heat conduction  
dc.subject
Thermal diffusivity  
dc.subject
Spermatozoa  
dc.subject
Straw  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Theroretical prediction of the effect of heat transfer parameters on cooling rates of liquid-filled plastic straws used for cryopreservation os spermatozoa  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-04-23T13:48:19Z  
dc.journal.volume
31  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
120-129  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Sansinena, Marina Julia. Pontificia Universidad Católica Argentina "Santa María de los Buenos Aires". Facultad de Ciencias Agrarias. Departamento de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Santos, Maria Victoria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Baeza, Rosa Isabel. Pontificia Universidad Católica Argentina "Santa María de los Buenos Aires". Facultad de Ciencias Agrarias. Departamento de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Chirife, Jorge. Pontificia Universidad Católica Argentina "Santa María de los Buenos Aires". Facultad de Ciencias Agrarias. Departamento de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Cryo-letters  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.cryoletters.org/Abstracts/vol_31_2_2010.htm#120