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dc.contributor.author
Gamboa, Juliana  
dc.contributor.author
Vasco, Maria Florencia  
dc.contributor.author
Campañone, Laura Analia  
dc.date.available
2021-05-12T12:15:27Z  
dc.date.issued
2020-11  
dc.identifier.citation
Gamboa, Juliana; Vasco, Maria Florencia; Campañone, Laura Analia; Diffusional analysis and textural properties of coated strawberries during osmotic dehydration treatment; IOS Press; Journal of Berry Research; 11; 1; 11-2020; 151-169  
dc.identifier.issn
1878-5093  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/131875  
dc.description.abstract
BACKGROUND: The use of polysaccharide based edible coatings as a barrier against the solute entry of high caloric constituents, such as sucrose, is a suitable strategy to develop pro-healthy osmo-dehydrated products. OBJECTIVE: This work aims to study the effect of a calcium alginate film over the drying kinetics of strawberries during an osmotic dehydration (OD) treatment at 60°Brix, 4 h, 40°C (sucrose). Also, textural parameters were evaluated. METHODS: It was determined the changes in some selected physical properties, such as: moisture, total solid contents, one-dimensional shrinkage and texture, at 30 min steps during OD treatment. Besides, water and solid diffusion coefficients ( D e W and D e TS , respectively) were calculated by using the analytical solution of Fick's equation. RESULTS: Diffusion coefficients for water and solids showed significant differences due to coating presence as an evidence of the barrier effect. Coated strawberry samples presented several changes after 2 h of OD treatment at the assayed conditions for most of the parameters evaluated. CONCLUSIONS: Alginate coating at the tested conditions acts as a barrier to sucrose influx and to water outflux until 2 and 3 h of OD treatment, respectively. Besides, a good textural quality for osmotically-dehydrated strawberries was obtained.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
IOS Press  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
COATED STRAWBERRIES  
dc.subject
DIFFUSIONAL ANALYSIS.  
dc.subject
DRYING METHODS  
dc.subject
PRO-HEALTHY PRODUCTS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Diffusional analysis and textural properties of coated strawberries during osmotic dehydration treatment  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-04-23T13:47:48Z  
dc.identifier.eissn
1878-5123  
dc.journal.volume
11  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
151-169  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Gamboa, Juliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vasco, Maria Florencia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Campañone, Laura Analia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Berry Research  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://content.iospress.com/articles/journal-of-berry-research/jbr200554  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3233/JBR-200554