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dc.contributor.author
López, Jimena Claudia  
dc.contributor.author
Zon, María Alicia  
dc.contributor.author
Fernandez, Hector  
dc.contributor.author
Granero, Adrian Marcelo  
dc.contributor.author
Robledo, Sebastian Noel  
dc.date.available
2021-05-12T04:38:17Z  
dc.date.issued
2019-03-01  
dc.identifier.citation
López, Jimena Claudia; Zon, María Alicia; Fernandez, Hector; Granero, Adrian Marcelo; Robledo, Sebastian Noel; Determination of kinetic parameters of the enzymatic reaction between soybean peroxidase and natural antioxidants using chemometric tools; Elsevier; Food Chemistry; 275; 1-3-2019; 161-168  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/131869  
dc.description.abstract
The oxidation of eugenol, isoeugenol and vanillin natural antioxidants catalyzed by the soybean peroxidase enzyme was studied using uv–vis spectroscopy. An experimental design was used to optimize the different variables. The multivariate curve resolution method was used to obtain the profiles of antioxidant absorbance's as a function of time due to uv–vis absorption bands of both antioxidants and the enzymatic reaction product/s show a strong overlap. From these results, apparent Michaelis-Menten constants as well as the kinetic parameters k 1 and k 3 involved in the catalytic cycle of peroxidases were calculated. The antioxidant apparent acidity constants were also determined at different pH's from uv–vis spectrophotometric measurements. Values of k 1 were (0.6 ± 0.1) × 10 5 M −1 s −1 , (2.0 ± 0.2) × 10 5 M −1 s −1 and (7.0 ± 0.5) × 10 6 M −1 s −1 and k 3 (4.0 ± 0.2) × 10 5 M −1 s −1 , (6.0 ± 0.6) × 10 5 M −1 s −1 and (6.0 ± 0.9) × 10 6 M −1 s −1 for eugenol, isoeugenol and vanillin, respectively.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ENZYMATIC REACTION  
dc.subject
EUGENOL  
dc.subject
EUGENOL (PUBCHEM CID: 3314)  
dc.subject
ISOEUGENOL  
dc.subject
ISOEUGENOL (PUBCHEM CID: 853433)  
dc.subject
SOYBEAN PEROXIDASE  
dc.subject
VANILLIN  
dc.subject
VANILLIN (PUBCHEM CID: 1183)  
dc.subject.classification
Físico-Química, Ciencia de los Polímeros, Electroquímica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Determination of kinetic parameters of the enzymatic reaction between soybean peroxidase and natural antioxidants using chemometric tools  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-11-05T18:32:00Z  
dc.journal.volume
275  
dc.journal.pagination
161-168  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: López, Jimena Claudia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zon, María Alicia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fernandez, Hector. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Granero, Adrian Marcelo. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Robledo, Sebastian Noel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ingeniería; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0308814618315656  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.08.145