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dc.contributor.author
López, Jimena Claudia
dc.contributor.author
Zon, María Alicia
dc.contributor.author
Fernandez, Hector
dc.contributor.author
Granero, Adrian Marcelo
dc.contributor.author
Robledo, Sebastian Noel
dc.date.available
2021-05-12T04:38:17Z
dc.date.issued
2019-03-01
dc.identifier.citation
López, Jimena Claudia; Zon, María Alicia; Fernandez, Hector; Granero, Adrian Marcelo; Robledo, Sebastian Noel; Determination of kinetic parameters of the enzymatic reaction between soybean peroxidase and natural antioxidants using chemometric tools; Elsevier; Food Chemistry; 275; 1-3-2019; 161-168
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/131869
dc.description.abstract
The oxidation of eugenol, isoeugenol and vanillin natural antioxidants catalyzed by the soybean peroxidase enzyme was studied using uv–vis spectroscopy. An experimental design was used to optimize the different variables. The multivariate curve resolution method was used to obtain the profiles of antioxidant absorbance's as a function of time due to uv–vis absorption bands of both antioxidants and the enzymatic reaction product/s show a strong overlap. From these results, apparent Michaelis-Menten constants as well as the kinetic parameters k 1 and k 3 involved in the catalytic cycle of peroxidases were calculated. The antioxidant apparent acidity constants were also determined at different pH's from uv–vis spectrophotometric measurements. Values of k 1 were (0.6 ± 0.1) × 10 5 M −1 s −1 , (2.0 ± 0.2) × 10 5 M −1 s −1 and (7.0 ± 0.5) × 10 6 M −1 s −1 and k 3 (4.0 ± 0.2) × 10 5 M −1 s −1 , (6.0 ± 0.6) × 10 5 M −1 s −1 and (6.0 ± 0.9) × 10 6 M −1 s −1 for eugenol, isoeugenol and vanillin, respectively.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ENZYMATIC REACTION
dc.subject
EUGENOL
dc.subject
EUGENOL (PUBCHEM CID: 3314)
dc.subject
ISOEUGENOL
dc.subject
ISOEUGENOL (PUBCHEM CID: 853433)
dc.subject
SOYBEAN PEROXIDASE
dc.subject
VANILLIN
dc.subject
VANILLIN (PUBCHEM CID: 1183)
dc.subject.classification
Físico-Química, Ciencia de los Polímeros, Electroquímica
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Determination of kinetic parameters of the enzymatic reaction between soybean peroxidase and natural antioxidants using chemometric tools
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-05T18:32:00Z
dc.journal.volume
275
dc.journal.pagination
161-168
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: López, Jimena Claudia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zon, María Alicia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fernandez, Hector. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Granero, Adrian Marcelo. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Robledo, Sebastian Noel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ingeniería; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0308814618315656
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.08.145
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