Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Aban, Carla Luciana
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Verdenelli, Romina Aylen
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Vargas Gil, Silvina
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Huidobro, Dina Jorgelina
dc.contributor.author
Meriles, Jose Manuel
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Perez Brandan, Carolina Gabriela
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.date.available
2021-05-11T18:15:14Z
dc.date.issued
2021-02
dc.identifier.citation
Aban, Carla Luciana; Verdenelli, Romina Aylen; Vargas Gil, Silvina; Huidobro, Dina Jorgelina; Meriles, Jose Manuel; et al.; Service crops improve a degraded monoculture system by changing common bean rhizospheric soil microbiota and reducing soil-borne fungal diseases; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Fems Microbiology Ecology; 97; 2; 2-2021; 1-15
dc.identifier.issn
0168-6496
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/131832
dc.description.abstract
Intensive agricultural practices have resulted in progressive soil degradation, with consequences on soil ecosystem services. The inclusion of service crops is a promising alternative to support the sustainability of the agricultural system. The aim of this study was to analyze in a six-year field experiment the effect of Brachiaria brizantha (perennial tropical grass) and Zea mays as service crops in a degraded common bean monoculture system in northwest Argentina. After six years, service crop treatments revealed a significant increase in most physical, chemical and biological properties of the soil (enzyme activities, microbial biomass, respiration and glomalin-related soil protein), compared with common bean monoculture. Also, a lower disease incidence was observed under B. brizantha treatments, associated with increased populations of Trichoderma spp. and Gliocladium spp. The phospholipid fatty acid profiles detected higher values of total microbial biomass under service crops. Our results suggest that the inclusion of several cycles of B. brizantha constitutes a promising soil management for recovering degraded agroecosystems.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ENZYMATIC ACTIVITIES
dc.subject
MICROORGANISMS
dc.subject
PLFA
dc.subject
SERVICE CROPS
dc.subject
SUSTAINABILITY
dc.subject.classification
Ciencias del Suelo
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.title
Service crops improve a degraded monoculture system by changing common bean rhizospheric soil microbiota and reducing soil-borne fungal diseases
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-02-10T20:45:44Z
dc.identifier.eissn
1574-6941
dc.journal.volume
97
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
1-15
dc.journal.pais
Reino Unido
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Aban, Carla Luciana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Salta-Jujuy. Estación Experimental Agropecuaria Salta; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta; Argentina
dc.description.fil
Fil: Verdenelli, Romina Aylen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vargas Gil, Silvina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigaciones Agropecuarias. Unidad de Fitopatología y Modelización Agrícola - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Unidad de Fitopatología y Modelización Agrícola; Argentina
dc.description.fil
Fil: Huidobro, Dina Jorgelina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Salta-Jujuy. Estación Experimental Agropecuaria Salta; Argentina
dc.description.fil
Fil: Meriles, Jose Manuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perez Brandan, Carolina Gabriela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Salta-Jujuy. Estación Experimental Agropecuaria Salta; Argentina
dc.journal.title
Fems Microbiology Ecology
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://academic.oup.com/femsec/advance-article/doi/10.1093/femsec/fiaa258/6047177
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1093/femsec/fiaa258
Archivos asociados