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dc.contributor.author
Tironi, Valeria Anahi
dc.contributor.author
Tomás, Mabel Cristina
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina
dc.date.available
2021-05-11T13:08:14Z
dc.date.issued
2010-03
dc.identifier.citation
Tironi, Valeria Anahi; Tomás, Mabel Cristina; Añon, Maria Cristina; Quality loss during the frozen storage of sea salmon (Pseudopercis semifasciata). Effect of rosemary (Rosmarinus officinalis L.) extract; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 43; 2; 3-2010; 263-272
dc.identifier.issn
0023-6438
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/131802
dc.description.abstract
Lipid and protein alterations during the frozen storage (−11 °C) were analyzed in minced sea salmon muscles to evaluate the effect of the application of rosemary extract (200 and 500 mg/kg). Lipid oxidation reached maximum TBA values between 3 and 4 months of storage in untreated muscles. The main polyunsaturated fatty acids affected were 22:6-ω3, 22:5-ω3 and 20:4-ω6 acids. Phospholipid hydrolysis was also detected. Rosemary extract reduced lipid oxidation for 6 months (500 mg/kg, muscle with 10.8 g/kg lipids) or 3 months (200 mg/kg, muscle with 5.3 g/kg lipids). Myofibrillar proteins showed a decrease of extractability (80%) after 2 months of storage. Myosin denaturation was evident by DSC at 3 months, while myosin and actin peaks disappeared at 6 months. A diminution of extractable polypeptides of high molecular weight was recorded by SDS-PAGE after 3 months. The available lysine content suffered a reduction starting at 3 months of storage, suggesting some interaction involving the free amino groups of lysine. Fluorescent compounds' determination did not show changes due to the interaction of lipid oxidation products and proteins, while protein alterations could not be reduced by the rosemary extract. Furthermore, the antioxidant reduced the loss of red color in the muscle.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
FISH
dc.subject
FROZEN STORAGE
dc.subject
LIPID OXIDATION
dc.subject
MUSCLE PROTEIN MODIFICATIONS
dc.subject
ROSEMARY EXTRACT
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Quality loss during the frozen storage of sea salmon (Pseudopercis semifasciata). Effect of rosemary (Rosmarinus officinalis L.) extract
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-04-23T13:47:52Z
dc.identifier.eissn
1096-1127
dc.journal.volume
43
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
263-272
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Tironi, Valeria Anahi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2009.07.007
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://acortar.link/6HLqU
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