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dc.contributor.author
Castañares, Eliana
dc.contributor.author
Martínez, Mauro
dc.contributor.author
Cristos, Diego Sebastián
dc.contributor.author
Rojas, Dante Emanuel
dc.contributor.author
Lara, Bruno Daniel
dc.contributor.author
Stenglein, Sebastian Alberto
dc.contributor.author
Dinolfo, María Inés
dc.date.available
2021-05-10T17:45:07Z
dc.date.issued
2019-10
dc.identifier.citation
Castañares, Eliana; Martínez, Mauro; Cristos, Diego Sebastián; Rojas, Dante Emanuel; Lara, Bruno Daniel; et al.; Fusarium species and mycotoxin contamination in maize in Buenos Aires province, Argentina; Springer; European Journal of Plant Pathology; 155; 4; 10-2019; 1265-1275
dc.identifier.issn
0929-1873
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/131767
dc.description.abstract
Maize is one of the most important crops in Argentina. This crop can be affected by the presence of different Fusarium species, causing two distinct diseases known as Fusarium ear rot and Gibberella ear rot. In this study, a total of 90 samples from commercial fields of Buenos Aires province in Argentina were collected during the 2015, 2016 and 2017 harvest seasons with the aim to evaluate Fusarium species presence, mycotoxin content and to establish a relationship between the main Fusarium mycotoxins infecting maize grains and the environmental conditions. The results showed that F. verticillioides was the most isolated species followed by F. subglutinans, species of Fusarium graminearum species complex, F. proliferatum, and F. cerealis varying their presence according to the harvest season evaluated. Regarding mycotoxins, deoxynivalenol and 3-acetyl-deoxynivalenol showed content from 281.26 ± 22.51 to 359.02 ± 42.57 μg/kg in the 3 yrs evaluated, while 15-acetyldeoxynivalenol, nivalenol, and zearalenone were not found. With regard to B1 and B2 fumonisins, these mycotoxins were detected below the detection limit of 0.3 μg/kg in some maize samples in the 3 yrs. The selection of maize genotypes, cultural practices, and climatic conditions could be responsible for the Fusarium species found and their respective mycotoxin production. Due to worldwide concern about food security and the potential risk the global climate change could impart, it will be necessary to develop predictive models based on meteorological conditions to determine the risk of Fusarium presence and mycotoxin production in maize similar to those developed in other crops.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
MAIZE
dc.subject
FUSARIUM
dc.subject
MYCOTOXIN
dc.subject
CLIMATIC CONDITIONS
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Fusarium species and mycotoxin contamination in maize in Buenos Aires province, Argentina
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-04-22T20:10:01Z
dc.journal.volume
155
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
1265-1275
dc.journal.pais
Alemania
dc.journal.ciudad
Berlin
dc.description.fil
Fil: Castañares, Eliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Cientifico Tecnolológico Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martínez, Mauro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Cientifico Tecnolológico Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cristos, Diego Sebastián. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rojas, Dante Emanuel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lara, Bruno Daniel. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento Ciencias Básicas Agronómicas y Biológicas. Laboratorio de Investigación y Servicios en Teledetección de Azul; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil; Argentina
dc.description.fil
Fil: Stenglein, Sebastian Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Cientifico Tecnolológico Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Dinolfo, María Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Cientifico Tecnolológico Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología; Argentina
dc.journal.title
European Journal of Plant Pathology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://link.springer.com/10.1007/s10658-019-01853-5
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s10658-019-01853-5
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