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dc.contributor.author
Oliveira, João P. B.
dc.contributor.author
Candreva, Ángela María
dc.contributor.author
Rizzo, Gaston Pascual
dc.contributor.author
Ramos, Márcio V.
dc.contributor.author
Oliveira, Jefferson S.
dc.contributor.author
Oliveira, Hermógenes D.
dc.contributor.author
Ary, Maria B.
dc.contributor.author
Docena, Guillermo H.
dc.contributor.author
Freitas, Cleverson D. T.
dc.date.available
2021-05-07T16:35:22Z
dc.date.issued
2019-06
dc.identifier.citation
Oliveira, João P. B.; Candreva, Ángela María; Rizzo, Gaston Pascual; Ramos, Márcio V.; Oliveira, Jefferson S.; et al.; Allergenicity reduction of cow's milk proteins using latex peptidases; Elsevier; Food Chemistry; 284; 6-2019; 245-253
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/131672
dc.description.abstract
The present study evaluated four laticifer fluids as a novel source of peptidases capable of hydrolyzing proteins in cow´s milk. The latex peptidases from Calotropis procera (CpLP), Cryptostegia grandiflora (CgLP), and Carica papaya (CapLP) were able to perform total hydrolysis of caseins after 30 min at pH 6.5, as confirmed by a significant reduction in the residual antigenicity. Casein hydrolysis by Plumeria rubra latex peptidases (PrLP) was negligible. Moreover, whey proteins were more resistant to proteolysis by latex peptidases; however, heat pretreatment of the whey proteins enhanced the degree of hydrolysis and reduced the residual antigenicity of the hydrolysates. The in vivo assays show that the cow´s milk proteins hydrolysed by CgLP and CapLP exhibited no immune reactions in mice allergic to cow´s milk, similar to a commercial partially hydrolysed formula. Thus, these peptidases are promising enzymes for the development of novel hypoallergenic formulas for children with a milk allergy.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Milk Allergy
dc.subject
latex peptidases
dc.subject
novel hypoallergenic formulas
dc.subject.classification
Tecnologías que involucran la identificación de ADN, proteínas y enzimas, y cómo influyen en el conjunto de enfermedades y mantenimiento del bienestar
dc.subject.classification
Biotecnología de la Salud
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD
dc.title
Allergenicity reduction of cow's milk proteins using latex peptidases
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-12-09T15:25:35Z
dc.journal.volume
284
dc.journal.pagination
245-253
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Oliveira, João P. B.. Universidade Estadual do Ceará; Brasil
dc.description.fil
Fil: Candreva, Ángela María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rizzo, Gaston Pascual. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ramos, Márcio V.. Universidade Estadual do Ceará; Brasil
dc.description.fil
Fil: Oliveira, Jefferson S.. Universidade Estadual do Ceará; Brasil
dc.description.fil
Fil: Oliveira, Hermógenes D.. Universidade Federal Do Piaui.; Brasil
dc.description.fil
Fil: Ary, Maria B.. Universidade Estadual do Ceará; Brasil
dc.description.fil
Fil: Docena, Guillermo H.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Freitas, Cleverson D. T.. Universidade Federal Do Ceara; Brasil
dc.journal.title
Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814619301980
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.01.123
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