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dc.contributor.author
Oliveira, João P. B.  
dc.contributor.author
Candreva, Ángela María  
dc.contributor.author
Rizzo, Gaston Pascual  
dc.contributor.author
Ramos, Márcio V.  
dc.contributor.author
Oliveira, Jefferson S.  
dc.contributor.author
Oliveira, Hermógenes D.  
dc.contributor.author
Ary, Maria B.  
dc.contributor.author
Docena, Guillermo H.  
dc.contributor.author
Freitas, Cleverson D. T.  
dc.date.available
2021-05-07T16:35:22Z  
dc.date.issued
2019-06  
dc.identifier.citation
Oliveira, João P. B.; Candreva, Ángela María; Rizzo, Gaston Pascual; Ramos, Márcio V.; Oliveira, Jefferson S.; et al.; Allergenicity reduction of cow's milk proteins using latex peptidases; Elsevier; Food Chemistry; 284; 6-2019; 245-253  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/131672  
dc.description.abstract
The present study evaluated four laticifer fluids as a novel source of peptidases capable of hydrolyzing proteins in cow´s milk. The latex peptidases from Calotropis procera (CpLP), Cryptostegia grandiflora (CgLP), and Carica papaya (CapLP) were able to perform total hydrolysis of caseins after 30 min at pH 6.5, as confirmed by a significant reduction in the residual antigenicity. Casein hydrolysis by Plumeria rubra latex peptidases (PrLP) was negligible. Moreover, whey proteins were more resistant to proteolysis by latex peptidases; however, heat pretreatment of the whey proteins enhanced the degree of hydrolysis and reduced the residual antigenicity of the hydrolysates. The in vivo assays show that the cow´s milk proteins hydrolysed by CgLP and CapLP exhibited no immune reactions in mice allergic to cow´s milk, similar to a commercial partially hydrolysed formula. Thus, these peptidases are promising enzymes for the development of novel hypoallergenic formulas for children with a milk allergy.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Milk Allergy  
dc.subject
latex peptidases  
dc.subject
novel hypoallergenic formulas  
dc.subject.classification
Tecnologías que involucran la identificación de ADN, proteínas y enzimas, y cómo influyen en el conjunto de enfermedades y mantenimiento del bienestar  
dc.subject.classification
Biotecnología de la Salud  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
Allergenicity reduction of cow's milk proteins using latex peptidases  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-12-09T15:25:35Z  
dc.journal.volume
284  
dc.journal.pagination
245-253  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Oliveira, João P. B.. Universidade Estadual do Ceará; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Candreva, Ángela María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rizzo, Gaston Pascual. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ramos, Márcio V.. Universidade Estadual do Ceará; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Oliveira, Jefferson S.. Universidade Estadual do Ceará; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Oliveira, Hermógenes D.. Universidade Federal Do Piaui.; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Ary, Maria B.. Universidade Estadual do Ceará; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Docena, Guillermo H.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Freitas, Cleverson D. T.. Universidade Federal Do Ceara; Brasil  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814619301980  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.01.123