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dc.contributor.author
Trejo, Fernando Miguel
dc.contributor.author
Perez, Pablo Fernando
dc.contributor.author
de Antoni, Graciela Liliana
dc.date.available
2021-05-07T10:59:04Z
dc.date.issued
2010-06
dc.identifier.citation
Trejo, Fernando Miguel; Perez, Pablo Fernando; de Antoni, Graciela Liliana; Co-culture with potentially probiotic microorganisms antagonises virulence factors of Clostridium difficile in vitro; Springer; Antonie van Leeuwenhoek; 98; 1; 6-2010; 19-29
dc.identifier.issn
0003-6072
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/131625
dc.description.abstract
Toxigenic strains of Clostridium difficile were co-cultured with different strains of bifidobacteria and lactobacilli. Spent culture supernatants were tested for biological activity on cultured Vero cells. Co-culture of C. difficile with some potentially
probiotic strains lead to a reduction of the biological activity of spent culture supernatants. The observed effects cannot be ascribed either to secreted factors
from the probiotic strains or to toxin adsorption by bacterial cells. Immunological assays showed that there was significant diminution of both clostridial toxins (TcdA and TcdB) in spent culture supernatants of co-cultures as compared with pure clostridial cultures. Even though co-cultured clostridial cells showed a slight increase of intracellular toxins, this increase did not completely explains the reduction of
toxin concentration in culture supernatants. The evidence suggests that the antagonism could be due to the diminution of the synthesis and/or secretion of
both clostridial toxins. Our findings provide new insights into the possible mechanisms involved in the protective effect of probiotics in the context of C.
difficile infection.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BIFIDOBACTERIUM
dc.subject
CLOSTRIDIUM DIFFICILE
dc.subject
LACTOBACILLUS
dc.subject
PROBIOTICS
dc.subject
TOXINS
dc.subject
VIRULENCE
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Co-culture with potentially probiotic microorganisms antagonises virulence factors of Clostridium difficile in vitro
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-04-23T13:48:25Z
dc.identifier.eissn
1572-9699
dc.journal.volume
98
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
19-29
dc.journal.pais
Alemania
dc.journal.ciudad
Berlin
dc.description.fil
Fil: Trejo, Fernando Miguel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perez, Pablo Fernando. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina
dc.description.fil
Fil: de Antoni, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina
dc.journal.title
Antonie van Leeuwenhoek
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s10482-010-9424-6
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s10482-010-9424-6
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