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dc.contributor.author
Trejo, Fernando Miguel  
dc.contributor.author
Perez, Pablo Fernando  
dc.contributor.author
de Antoni, Graciela Liliana  
dc.date.available
2021-05-07T10:59:04Z  
dc.date.issued
2010-06  
dc.identifier.citation
Trejo, Fernando Miguel; Perez, Pablo Fernando; de Antoni, Graciela Liliana; Co-culture with potentially probiotic microorganisms antagonises virulence factors of Clostridium difficile in vitro; Springer; Antonie van Leeuwenhoek; 98; 1; 6-2010; 19-29  
dc.identifier.issn
0003-6072  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/131625  
dc.description.abstract
Toxigenic strains of Clostridium difficile were co-cultured with different strains of bifidobacteria and lactobacilli. Spent culture supernatants were tested for biological activity on cultured Vero cells. Co-culture of C. difficile with some potentially probiotic strains lead to a reduction of the biological activity of spent culture supernatants. The observed effects cannot be ascribed either to secreted factors from the probiotic strains or to toxin adsorption by bacterial cells. Immunological assays showed that there was significant diminution of both clostridial toxins (TcdA and TcdB) in spent culture supernatants of co-cultures as compared with pure clostridial cultures. Even though co-cultured clostridial cells showed a slight increase of intracellular toxins, this increase did not completely explains the reduction of toxin concentration in culture supernatants. The evidence suggests that the antagonism could be due to the diminution of the synthesis and/or secretion of both clostridial toxins. Our findings provide new insights into the possible mechanisms involved in the protective effect of probiotics in the context of C. difficile infection.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BIFIDOBACTERIUM  
dc.subject
CLOSTRIDIUM DIFFICILE  
dc.subject
LACTOBACILLUS  
dc.subject
PROBIOTICS  
dc.subject
TOXINS  
dc.subject
VIRULENCE  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Co-culture with potentially probiotic microorganisms antagonises virulence factors of Clostridium difficile in vitro  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-04-23T13:48:25Z  
dc.identifier.eissn
1572-9699  
dc.journal.volume
98  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
19-29  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlin  
dc.description.fil
Fil: Trejo, Fernando Miguel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perez, Pablo Fernando. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina  
dc.description.fil
Fil: de Antoni, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina  
dc.journal.title
Antonie van Leeuwenhoek  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s10482-010-9424-6  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s10482-010-9424-6