Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Sansalone, Luis Pablo  
dc.contributor.author
Oteiza, Juan Martín  
dc.contributor.author
Giacoboni, Gabriela Isabel  
dc.contributor.author
Giannuzzi, Leda  
dc.date.available
2021-05-07T10:57:55Z  
dc.date.issued
2010-04  
dc.identifier.citation
Sansalone, Luis Pablo; Oteiza, Juan Martín; Giacoboni, Gabriela Isabel; Giannuzzi, Leda; Predictive models for the survival of campylobacter jejuni inoculated in chicken meat; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Food Processing and Preservation; 34; 2; 4-2010; 247-264  
dc.identifier.issn
0145-8892  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/131624  
dc.description.abstract
Campylobacter jejuni is an emerging pathogen that is becoming more relevant due to the high percentage of isolations found in raw or undercooked poultry products. The objective of the present work was to analyze and to model mathematically the effect of storage temperature , potassium sorbate concentration (0, 500 and 1,000 ppm) and packaging in plastic films of different gas permeabilities (low and high gas permeability, polyethylene and EVA SARAN EVA) on the survival of C. jejuni.C. jejuni inoculated into chicken meat. Different models (linear, Gompertz and Weibull equation) were applied to experimental data, obtaining the best fit with the Weibull model. Among analyzed factors, storage temperature in chicken meat that reduce microbial counts between 3 and 4 logarithmic cycles. However, at 4ºC, the inhibitory effect was more successful. Potassium sorbate and packaging in different permeability films did not show inhibitory effect on C. jejuni.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Campylobacter Jejuni  
dc.subject
Chicken meat  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Predictive models for the survival of campylobacter jejuni inoculated in chicken meat  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-04-23T13:48:24Z  
dc.journal.volume
34  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
247-264  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Sansalone, Luis Pablo. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Oteiza, Juan Martín. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Giacoboni, Gabriela Isabel. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Giannuzzi, Leda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Processing and Preservation  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/j.1745-4549.2009.00428.x  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1745-4549.2009.00428.x