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dc.contributor.author
Sansalone, Luis Pablo
dc.contributor.author
Oteiza, Juan Martín
dc.contributor.author
Giacoboni, Gabriela Isabel
dc.contributor.author
Giannuzzi, Leda
dc.date.available
2021-05-07T10:57:55Z
dc.date.issued
2010-04
dc.identifier.citation
Sansalone, Luis Pablo; Oteiza, Juan Martín; Giacoboni, Gabriela Isabel; Giannuzzi, Leda; Predictive models for the survival of campylobacter jejuni inoculated in chicken meat; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Food Processing and Preservation; 34; 2; 4-2010; 247-264
dc.identifier.issn
0145-8892
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/131624
dc.description.abstract
Campylobacter jejuni is an emerging pathogen that is becoming more relevant due to the high percentage of isolations found in raw or undercooked poultry products. The objective of the present work was to analyze and to model mathematically the effect of storage temperature , potassium sorbate concentration (0, 500 and 1,000 ppm) and packaging in plastic films of different gas permeabilities (low and high gas permeability, polyethylene and EVA SARAN EVA) on the survival of C. jejuni.C. jejuni inoculated into chicken meat. Different models (linear, Gompertz and Weibull equation) were applied to experimental data, obtaining the best fit with the Weibull model. Among analyzed factors, storage temperature in chicken meat that reduce microbial counts between 3 and 4 logarithmic cycles. However, at 4ºC, the inhibitory effect was more successful. Potassium sorbate and packaging in different permeability films did not show inhibitory effect on C. jejuni.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Campylobacter Jejuni
dc.subject
Chicken meat
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Predictive models for the survival of campylobacter jejuni inoculated in chicken meat
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-04-23T13:48:24Z
dc.journal.volume
34
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
247-264
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Sansalone, Luis Pablo. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Oteiza, Juan Martín. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Giacoboni, Gabriela Isabel. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Giannuzzi, Leda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Processing and Preservation
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/j.1745-4549.2009.00428.x
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1745-4549.2009.00428.x
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