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dc.contributor.author
Goñi, Sandro Mauricio  
dc.contributor.author
Purlis, Emmanuel  
dc.date.available
2021-05-07T10:54:11Z  
dc.date.issued
2010-04  
dc.identifier.citation
Goñi, Sandro Mauricio; Purlis, Emmanuel; Geometric modelling of heterogeneous and complex foods; Elsevier; Journal of Food Engineering; 97; 4; 4-2010; 547-554  
dc.identifier.issn
0260-8774  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/131622  
dc.description.abstract
A procedure to obtain realistic geometric models of foods having different inner tissues or sub–regions is developed. The proposed methodology consists in colour segmentation of food images using a distance criterion, obtaining a reduced set of pixels representing univocally all boundaries of food sub–regions, and finally construction of the geometric model through linear interpolation. The procedure was applied to samples of different nature and complexity. The geometric models were assessed in two different ways, i.e. evaluating the performance of the image segmentation step and simulating a chilling process. The former provided an objective assessment while the later verified the usefulness of the geometric models. An optimized scenario was found between the approximation degree of the food boundaries and the computational resources involved in process simulation. Furthermore, the presented procedure can be used to perform food quality evaluation.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
FOOD PROCESS MODELLING  
dc.subject
IMAGE COLOUR SEGMENTATION  
dc.subject
IRREGULAR SHAPE  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Geometric modelling of heterogeneous and complex foods  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-04-23T13:48:48Z  
dc.identifier.eissn
1873-5770  
dc.journal.volume
97  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
547-554  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Goñi, Sandro Mauricio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Purlis, Emmanuel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Engineering  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0260877409005846  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2009.11.017