Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Quiroga, Alejandra Viviana  
dc.contributor.author
Martinez, Estela Nora  
dc.contributor.author
Rogniaux, Hélène  
dc.contributor.author
Geairon, Audrey  
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina  
dc.date.available
2021-05-07T10:53:07Z  
dc.date.issued
2010-12  
dc.identifier.citation
Quiroga, Alejandra Viviana; Martinez, Estela Nora; Rogniaux, Hélène; Geairon, Audrey; Añon, Maria Cristina; Amaranth (Amaranthus hypochondriacus) Vicilin Subunit Structure; American Chemical Society; Journal of Agricultural and Food Chemistry; 58; 24; 12-2010; 12957-12963  
dc.identifier.issn
0021-8561  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/131621  
dc.description.abstract
The 7S-globulin fraction is a minor component of the amaranth storage proteins. The present work provides new information about this protein. The amaranth 7S-globulin or vicilin presented a sedimentation coefficient of 8.6 ± 0.6 S and was composed of main subunits of 66, 52, 38, and 16 kDa. On the basis of mass spectrometry (MS) analysis of tryptic fragments, the 52, 38, and 16 kDa subunits presented sequence homology with sesame vicilin, whereas the 66 kDa subunit showed sequence similarity with a putative vicilin. Several characteristics of the 66 kDa subunit were similar to members of the convicilin family. Results support the hypothesis that the 7S-globulin molecules are composed of subunits coming from at least two gene families with primary products of 66 and 52 kDa, respectively. According to the present information, amaranth vicilin may be classified into the vicilin group that includes pea, broad bean, and sesame vicilins, among others.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
American Chemical Society  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
7S-GLOBULIN  
dc.subject
AMARANTH  
dc.subject
AMARANTHUS HYPOCHONDRIACUS  
dc.subject
PEPTIDE SEQUENCE  
dc.subject
STORAGE PROTEIN  
dc.subject
VICILIN  
dc.subject.classification
Otros Tópicos Biológicos  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Amaranth (Amaranthus hypochondriacus) Vicilin Subunit Structure  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-04-23T13:48:58Z  
dc.identifier.eissn
1520-5118  
dc.journal.volume
58  
dc.journal.number
24  
dc.journal.pagination
12957-12963  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Quiroga, Alejandra Viviana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martinez, Estela Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rogniaux, Hélène. Instituto National de Recherches Agronomiques. Biopolymères Interactions Assemblages; Francia  
dc.description.fil
Fil: Geairon, Audrey. Instituto National de Recherches Agronomiques. Biopolymères Interactions Assemblages; Francia  
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Agricultural and Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf103296n  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1021/jf103296n