Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Quiroga, Alejandra Viviana
dc.contributor.author
Martinez, Estela Nora
dc.contributor.author
Rogniaux, Hélène
dc.contributor.author
Geairon, Audrey
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina
dc.date.available
2021-05-07T10:53:07Z
dc.date.issued
2010-12
dc.identifier.citation
Quiroga, Alejandra Viviana; Martinez, Estela Nora; Rogniaux, Hélène; Geairon, Audrey; Añon, Maria Cristina; Amaranth (Amaranthus hypochondriacus) Vicilin Subunit Structure; American Chemical Society; Journal of Agricultural and Food Chemistry; 58; 24; 12-2010; 12957-12963
dc.identifier.issn
0021-8561
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/131621
dc.description.abstract
The 7S-globulin fraction is a minor component of the amaranth storage proteins. The present work provides new information about this protein. The amaranth 7S-globulin or vicilin presented a sedimentation coefficient of 8.6 ± 0.6 S and was composed of main subunits of 66, 52, 38, and 16 kDa. On the basis of mass spectrometry (MS) analysis of tryptic fragments, the 52, 38, and 16 kDa subunits presented sequence homology with sesame vicilin, whereas the 66 kDa subunit showed sequence similarity with a putative vicilin. Several characteristics of the 66 kDa subunit were similar to members of the convicilin family. Results support the hypothesis that the 7S-globulin molecules are composed of subunits coming from at least two gene families with primary products of 66 and 52 kDa, respectively. According to the present information, amaranth vicilin may be classified into the vicilin group that includes pea, broad bean, and sesame vicilins, among others.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
American Chemical Society
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
7S-GLOBULIN
dc.subject
AMARANTH
dc.subject
AMARANTHUS HYPOCHONDRIACUS
dc.subject
PEPTIDE SEQUENCE
dc.subject
STORAGE PROTEIN
dc.subject
VICILIN
dc.subject.classification
Otros Tópicos Biológicos
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Amaranth (Amaranthus hypochondriacus) Vicilin Subunit Structure
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-04-23T13:48:58Z
dc.identifier.eissn
1520-5118
dc.journal.volume
58
dc.journal.number
24
dc.journal.pagination
12957-12963
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Quiroga, Alejandra Viviana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martinez, Estela Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rogniaux, Hélène. Instituto National de Recherches Agronomiques. Biopolymères Interactions Assemblages; Francia
dc.description.fil
Fil: Geairon, Audrey. Instituto National de Recherches Agronomiques. Biopolymères Interactions Assemblages; Francia
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Agricultural and Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf103296n
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1021/jf103296n
Archivos asociados