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dc.contributor.author
Salgado, Pablo Rodrigo
dc.contributor.author
Molina Ortiz, Sara Eugenia
dc.contributor.author
Petruccelli, Silvana
dc.contributor.author
Mauri, Adriana Noemi
dc.date.available
2021-05-04T12:25:58Z
dc.date.issued
2010-07
dc.identifier.citation
Salgado, Pablo Rodrigo; Molina Ortiz, Sara Eugenia; Petruccelli, Silvana; Mauri, Adriana Noemi; Biodegradable sunflower protein films naturally activated with antioxidant compounds; Elsevier; Food Hydrocolloids; 24; 5; 7-2010; 525-533
dc.identifier.issn
0268-005X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/131285
dc.description.abstract
The aim of this work was to study the formation of biodegradable films from sunflower protein isolates having different concentrations of phenolic compounds, which are present in sunflower seeds and are retained during the isolation of proteins from the residual pellet of the oil industry. Films were obtained by casting from aqueous dispersions of the isolates, using glycerol as plasticizer. Although proteins from different sunflower protein isolates presented different structural properties, such as surface hydrophobicity, the films obtained did not differ significantly regarding thickness (64-80 μm), density (∼1.47 g/cm-3), water content (∼25%), water vapor permeability (∼1.4 × 10-10 g H2O/Pa.s.m), mechanical properties (traction), glass transition temperature, or type of interactions involved in the protein network, which in all cases were mainly hydrogen bonds, hydrophobic interactions, and disulfide bonds. Sunflower protein films contained phenolic compounds had antioxidant activity. As the concentration of these compounds increased the films also presented increasing opacity and greenish tones, with absorption maximums at wavelengths similar to those of chlorophyll (which suggests their potential use in mulching for impeding weed growth).
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANTIOXIDANTS
dc.subject
BIODEGRADABLE FILMS
dc.subject
PHENOLIC COMPOUNDS
dc.subject
SUNFLOWER PROTEINS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Biodegradable sunflower protein films naturally activated with antioxidant compounds
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-04-23T13:48:44Z
dc.identifier.eissn
1873-7137
dc.journal.volume
24
dc.journal.number
5
dc.journal.pagination
525-533
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Salgado, Pablo Rodrigo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Molina Ortiz, Sara Eugenia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Petruccelli, Silvana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Food Hydrocolloids
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0268005X09002562?via%3Dihub
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2009.12.002
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